Künnivares.Foto: Pixabay
Mitmesugust
6. mai 2020, 14:19

Huvitavaid fakte: kas kevad algab tedremängu või kirsside õitsemisega?

Kui olla täpne, tuleb eristada astronoomilist, klimaatilist ja fenoloogilist kevadet.

Astronoomiline kevad algab põhjapoolkeral kevadisel pööripäeval.

Kevadine pööripäev on igal aastal 20. või 21. märtsil, kui kogu Maal on päev ja öö ühesuguse pikkusega – 12 tundi. Tänavu on meil pööripäev 20. märtsil.

Kevadisest pööripäevast alates ületab põhjapoolkeral päeva pikkus öö pikkuse, aga lõunapoolkeral ületab öö pikkus päeva pikkuse.

Kui põhjapoolkeral algab kevad, siis lõunapoolkeral sügis.

Klimaatilist kevadet arvestatakse keskmise õhutemperatuuri muutumise järgi. Kevadtalv ehk eelkevad algab, kui lumi hakkab jõudsalt sulama ja kestab kogu lumesulamise aja. Varakevad algab, kui maapind on saanud lumevabaks, ning lõpeb, kui ööpäeva keskmine õhutemperatuur tõuseb üle +5°. Kevad on aga käes, kui ööpäeva keskmine õhutemperatuur püsib vahemikus 5–13 kraadi.

Fenoloogilist kevadet arvestatakse looduses aset leidvate muutuste järgi ja seda on tihtipeale raske klimaatilisest kevadest eristada. Eelkevadet märgistavad näiteks künnivarese päralejõudmine ning tedre- ja metsisemäng. Varakevad saabub, kui kask hakkab mahla jooksma. Päris kevad algab vahtra õitsemisega ja lõpeb õunapuude õitsemisega.

Jaapanis loetakse traditsiooniliselt kevade alguseks kirsside õidepuhkemist märtsis või aprillis.

Kui seista ekvaatoril kevadisel pööripäeval, liigub päike otse üle su pea. Seda juhtub vaid kaks korda aastas – kevadisel ja sügisesel pööripäeval.

Enamik taimetoidulisi loomi poegib kevadel. Nii saavad nende pojad suvisel ajal maksimaalselt toituda ja iseseisvaks eluks jõudu koguda.

Vana-Kreeka jumalanna Persephone sümboliseeris kevadet ja aastaaegade vaheldumist. Hades röövis ta ja viis allilma, kuid Zeus lubas tal hiljem veeta poole igast aastast maa peal.

Pärsia uusaastat Nowruzi tähistatakse kevade esimesel päeval.

Põhjapolaaraladel algab pool aastat valget aega, mil päike peaaegu ei looju. Lõunapooluse lähedal algab aga aasta pimedaim aeg.

Pikaajalise vaatluse tulemused näitavad, et Rocky Mountainsi mägedes USA Colorado osariigis algab nüüd kevad kolm nädalat varem kui 1970. aastatel.