Kuulikindla turvisega üheksavöölane - armadill. Foto: Shutterstock
Mitmesugust
12. mai 2020, 18:00

Kas teadsid | Mida peidab endas kaameli küür?

Kui inimene suudaks rakendada kõigi oma 600 lihase jõu ühte liigutusse, tõstaks ta 25-tonnist raskust.

Inimese kulmus on keskmiselt 450 karva.

Inimene suudab ilma magamata vastu pidada 10 päeva – seda on vähem, kui jaksaksime olla söömata.

Keskmine inimene käib elu jooksul jalgsi teekonna, mis ulatuks kolm korda ümber maakera.

Inimene sööb elu jooksul keskmiselt 35 tonni toitu.

Ehkki Saturn on meie päikesesüsteemi suuruselt teine planeet, jääks see vee peale ujuma – kui vaid leiduks piisavalt suur veekogu. Saturn koosneb nimelt suuremalt osalt jääst ja gaasist ning hõljuks seega nagu üks tohutu jäämägi.

Armadillide ehk üheksavöölaste soomus on kuulikindel. Näiteks tulistas viis aastat tagasi Texases mees armadilli, aga sattus hoopis ise peahaavaga haiglasse. Kuul põrkas looma keha katvatelt tugevatelt luukilpidelt rikošetina tagasi ja võttis suuna tulistaja poole.

Maal arvatakse olevat 800 000 taimeliiki, neist söödavaid on erinevail hinnanguil 80 000−300 000. Inimesed kasutavad aga toiduks vaid 200 liiki. Neist kolm enam levinut on riis, nisu ja mais.

Üks orkaan koondab endas energiahulka, mis võrdub 10 000 tuumapommiga. Õnneks ei vabane see korraga ja ühes kohas.

Maailma kõige kiiremini kasvav taim on bambus. Selle tavapärane juurdekasv on 2,5−10 sentimeetrit 24 tunni jooksul, ent täheldatud on ka meetrini ulatuvat ööpäevast kasvukiirust.

Kaamel ei hoia tegelikult oma küürus veetagavara. Tema küür koosneb rasvast, mis on oluline energiaallikas pikkadel kõrberetkedel. Joodud vesi läheb ikkagi makku ja vereringesse.

Kuni 85 protsenti Maa hapnikust tuleb ookeanidest, kus seda toodavad veepinna lähedal elavad inimsilmale nähtamatud olevused – fütoplankton.