Vaatlusalaks sobib park, niit või koduümbrus, kus leidub kohalikke liike. Foto: Märt Kose
Mitmesugust
17. mai 2020, 06:00

Loodusvaatluste maraton kutsub osalema

Vaatlusmaratoni käigus panevad inimesed eelnevalt registreeritud vaatlusaladel 24 tunni jooksul kirja nii palju kohatud liike kui võimalik.

Loodusvaatluste maraton toimub sel aastal 6. juuni keskpäevast 7. juuni keskpäevani.

Oluline on panna kirja liik, koht ja kuupäev. Lisaks on hea, kui märgatud liigist on ka foto või video.

Vaatlused tuleb sisestada Elurikkuse andmeportaali, kus need on avalikult kõigile kättesaadavad (v.a I kaitsekategooria liigid). Vaatlusi saab sisestada veebipõhise tööriista Legulus abil (trüki aadressireale legulus.tools), mille kasutamiseks tuleb eelnevalt teha endale kasutajanimi. Tehtud vaatlusi on võimalik hiljem parandada ja täiendada.

KUS JA KUIDAS VAADELDA? Maratonialad on üldjuhul avalikud, et kõik huvilised saaksid osaleda, aga on võimalik korraldada ka privaatne vaatluspunkt eramaal, et pere ja sõpradega loodust avastada. „Vaatlusalaks sobib park, niit või koduümbrus, kus leidub kohalikke liike. Vaatlusala võib registreerida iga loodushuviline, selleks ei pea olema loodusteadlane,“ selgitab maratoni eestvedaja, Tartu Ülikooli loodusmuuseumi ja botaanikaaia harrastusteaduse peaekspert Veljo Runnel.

Harrastusteaduse sündmuse arvestusse lähevad kõik vaatlused, mis on tehtud 24 tunni jooksul, aga see ei tähenda, et kogu selle aja jooksul peab aktiivselt vaatlema. Sobiva vaatlusaja saab igaüks ise valida. Ööpäevapikkune vaatlusaeg võimaldab märgata ka öisema eluviisiga liike nagu nahkhiired, ööliblikad jt. Nii saab ala elurikkusest täpsema pildi kui ainult valgel ajal vaadeldes.

Vaatlusalade kirjapanek on küll lõppenud, aga suuremates linnades on ka avalikud vaatlusalad, kus kõik huvilised saavad kehtivaid liikumispiiranguid järgides vaatlusi teha.

Juhendid ja info vaatlusalade kohta leiad www.loodusfestival.ee/lvm. Kõigi vaatlejate vahel loositakse välja loodushariduslikke auhindu.

Maratonile loodust vaatlema!

Mis on loodusvaatluste maraton?

Loodusvaatluste maraton on kolmandat aastat toimuv harrastusteaduse sündmus, mis kasutab rahvusvaheliselt tuntud vaatlusformaati BioBlitz. BioBlitzi käigus tuvastatakse kindlal alal kindla ajavahemiku jooksul nii palju eluslooduse liike kui võimalik. Seda tehakse teadlaste ja loodushuviliste koostöös. Vaatlusmaratoni peakorraldajad on TÜ loodusmuuseum ja botaanikaaed, kaaskorraldaja portaal Linnuvaatleja.

2019. aastal oli üle Eesti 30 vaatlusala, kus tehti 4100 loodusvaatlust, maratoniga seotud sündmustel osales üle 500 inimese. Aastal 2018 pärjati vaatlusmaraton Eesti Teadusagentuuri teaduse populariseerimise auhinnaga uue algatuse kategoorias. Üle-eestiline ettevõtmine sai 2019. aasta alguses tunnustuse ka Keskkonnaministeeriumi aasta keskkonnateo konkursil.