Karupoeg loomapargis. Illustratiivne foto.Foto: Aldo Luud
Loomad
15. mai 2020, 07:04

Oluliselt täiendatud! Ööpimeduse saabudes lõpetati operatsioon, reede varased hommikutunnid jäid tulutuks

TALLINNAS KONDAVAD KARUD! Reede varajastel hommikutundidel jäid otsingud tulutuks, operatsioon peatati (24)

Neljapäeval nähti vabaõhumuuseumi lähistel kahte karu. Ööpimeduse saabudes otsustati operatsioon mõmmikute tabamiseks lõpetada. Reede varahommikul poole nelja paiku taasalanud otsingud on seni jäänud tulutuks. Operatsiooniga jätkatakse uue info laekumisel. Kohalikel elanikel soovitatakse kodus püsida. 

Loomi märgati elumajade lähistel neljapäeva hommikul, lõuna paiku vilksatas vähemalt üks mõmmik Rocca al Mare kooli parklas. Õhtul kella 19 paiku algatati suuroperatsioon karude tabamiseks. Küllaltki tihedas metsatukas kadusid loomad korduvalt isegi droonide vaateväljast. Õhtupimeduse saabudes otsustati operatsioon peatata, sest selle jätkamine oleks muutunud ohtlikuks ka jahimeestele. Ööseks jäävad metsatuka perimeetrit valvama politseipatrullid ning operatsioon jätkub umbes poole nelja paiku, kui saabub päevavalgus. Neljapäeva õhtuks polnud ka selge, kas liikvel on kaks või kolm karu, kas tegu on ühe ema ja tema poja või poegadega. 

Reede varahommikul jätkunud otsingute esimesed tunnid jäid tulutuks. Päästeameti hinnanngul on kaks noort karu ilmselt öösel Haaberstist lahkunud. Sellest hoolimata soovitavad nad kõigil piirkonna elanikel teha hommikused liikumised autoga ja vältida jala liikumist. Seni pannakse otsingud pausile, kuniks laekub karude kohta uut infot.

Loomaarst Aleksandr Semjonov, kellel oli ainsana mõmmikutele "jahti" pidanud inimestest uinutamise õigus, nägi isiklikult kahte noort karu 91 meetri kauguselt. "Üritame tulirelva mitte kasutada, kokku on meil kaks uinutamispüssi. Efektiivne distants uinutamispüssi kasutamiseks on 40-50meetrit," sõnas Semjonov põlevate tänavatulede all päästeameti staabi juurde kogunenud külmetavatele ajakirjanikele kella 22.30 paiku.

"Ühe uinutamispüssiga on ohutum, lisaks ei tohi meid perimeetril liiga palju olla, sest võime hakata üksteist laskma," lisas arst, kes saab öösel enne staapi naamist mõned napid tunnid und. 

Tema sõnutsi pole pimedas ohutu karusi otsida ning avaldas lootust, et öösel lähevad mesikäpad ära. "Karude jaoks on tegemist uue keskkonnaga. Nad on stressis ning kardavad inimesi, põgenedes nende eest  Ilmselt nad inimesi ei ründa," rääkis loomaarst, tuletades aga kohalikele inimestele meelde, et pigem liikuda autodega ning lemmikloomadega mitte jalutama minna. "Siiski ei pea siinsed elanikud hirmul olema."

Semjonovi sõnutsi tuleb karudega sellist olukorda harva ette. "Maikuus on pigem põdrad liikvel, kellega tuleb tegeleda. Ilmselt tulid karud aga linna uudistama. Eestis läheb karudel üldiselt väga hästi nii et võib-olla otsivadki nad uut kohta."

Loomaarst Aleksandr Semjonov uinutamisrelvaga. Foto: Hindrek Pärg

JAHT KARUDELE: "Kui teda kappamas nägin, siis kukkus süda saapasäärde!"

„Tallinnas Saku Suurhalli lähedal terviseradadel on märgatud karusid, mistõttu on osad alad liikumiseks suletud. Kohal on nii politsei, pääste kui ka jahimehed,“ teatas politsei hommikul ühismeedias. 

Kakumäel elav Tiia nägi karu autoaknast kella 11.30 paiku. „See on üks väga suur karu ja ta jooksis kohutavalt kiiresti! Nagu kapates!“ rääkis ta. „Ja kui ma seda suurt karu nägin, siis mul kukkus süda saapasäärde! Ikka päris õudne tunne.“

Naine sõitis parajasti autoga, sest lootis veel kiirelt poes ära käia, enne kui äkki kogu piirkond lukku pannakse. Küsimusele, kas ta on nüüd kodus püsinud, vastas naine: „Muidugi olen kodus! Ei julge enam sammugi välja astuda!“

Õhtulehe lugeja Andrus ütles ennelõunal, et kogu Õismäe raba ümber piiratud. Inimesi läbi ei lasta. „Esialgu ma ei teadnud sellest midagi ja jooksin läbi metsa. Alles siis sain teada, et ala on kinni,“ rääkis Andrus ennelõunal. „Aga karusid õnneks ei näinud!“

Sama hästi läks ka Moonikal, kes koos tugilapsega Õismäe rabas jalutas. Seda teevad nad igal hommikul. Kui Moonika nägi teed sulgevaid linte, püüdis ta guugeldades selgeks saada, mis rabas toimub. Tolleks hetkeks aga veel infot väljas ei olnud. Niisiis arvas ta, et ju on olnud mingi tulekahju, ja jätkas teekonda.

Naine jõudis koos lapsega juba oma paar tundi jalutada, kui vastu tulnud rattur uuris, kas ta ikka teab, et politseinikud ja päästjad otsivad metsas müttavaid karusid. „Kust me pidime teadma, et seal karud liikvel on! Kusjuures väga palju inimesi jalutas ja sõitis seal rattaga,“ rääkis Moonika.

„Lõpuks jõudsime vabaõhumuuseumi ette ja sealt ei lastud meid enam edasi ega tagasi, sest karu oli täpselt seal,“ lisas ta. Viimaks kutsus ta endale auto järele, et koju pääseda.

„Aga eks korra ikka mõtlesin, mida teha, kui karu näen – kuhu poole minna ja mida teha. Aga ega ei oskagi mingit erilist seisukohta võtta, kui tead, et sealsamas lähedal on karu,“ rääkis ta. „Küll aga mõtlesin, kas mõistlikum on hakata karjuma või jääda vait. Püüdsin meenutada, mida üldse teha tuleks.“

Andruse sõnul räägiti kohapeal, et otsitakse kaht karu. Ka päästeamet kinnitas, et Tallinnas Haabersti linnaosas Lõuka ja Merirahu tänava piirkonnas on nähtud kahte karu, arvatavasti on tegu täiskasvanud karu ja pojaga. Loomi otsitakse ka drooniga.

Tuluste tänaval elav Rainer nägi karu hommikul aknast välja vaadates. Pärastlõunal näitas ta kohapeal viibivatele meediaesindajatele, kuidas karu jooksis nende maja vastas metsatuka poole. 

„Praegu otsitakse karusid Vana-Rannamõisa ja vabaõhumuuseumi vahelisel alal ning Rocca al Mare keskuse piirkonnas. Liiklus on piiratud Saviliiva teel, Vinge teel ja Lõuka tänaval ja selle kandi elanikel palutakse võimalusel õues praegu mitte viibida,“ teatas päästeamet. Viimase info kohaselt on üht karu märgatud Rannamõisa teel.

Kell 14 teatas päästeamet, et piirkond on autoliiklusele avatud. Otsingualasse jääb Vana Rannamõisa tee, Vabaõhumuuseumi tee, Lõuka tänav, Rannamõisa tee, Veerise, Mõisapõllu ja Kaeravälja tänav. Neid tänavaid läbivad liinibussid seal ei peatu. „Jalakäijatel palume piirkonda vältida ja elanikel püsida ruumides.“

Kella 15.30 paiku nähti karu Rocca al Mare kooli parklas, mistõttu piiratakse taas sõiduteed alates aadressist Vabaõhumuuseumi tee 11. Sõita lubati ainult ühistranspordiga.

Politsei ja päästeamet soovitavad kõigil inimestel, kes mõmmikuid märkavad, kohe häirekeskusesse helistada. „Kui näed karu, ära ligine talle ega takista karu liikumist, vaid jää varju. Loomale lähenemine on eluohtlik! Karu märkamisel helista võimalusel 112 ja anna infot, kus loom on ning kuhu ta liigub,“ teatas päästeamet.

Mida teha kui karuga kokku satud? Jahimeeste soovitused (allikas Eesti Jahimeeste Selts):

Karuga kokku sattudes on esimene reegel: Jää alati rahulikuks, ära satu paanikasse!

  1. Karu ei tohi kunagi toita. Kui karu harjub inimeste lähedusest süüa saama, kaob inimpelgus. 
  2. Karu kuuleb väga hästi. Kui liigud looduses, siis tee aeg ajalt häält või kolista millegagi. Annad sellega karule aega eest ära minna. 
  3. Kui näed karupoega või -poegi, oled väga suures ohus. Ära mine lähemale, vaid ürita taganeda selles suunas, kust tulid. 
  4. Kui leiad karu poolt murtud uluki, siis eemaldu. Tavaliselt on karu kuskil läheduses ja valvab oma saaki. .
  5. Tihti kolavad karud lihtsa söögi otsingutel majade või suvilate hoovides. Peleta karu kolistades või valjude hõigetega majast eemale. Ära hakka karu pildistama. Kui tead, et karu luusib sinu majapidamise ümber, siis õhtul välja minnes tee kõva lärmi.
  6. Enamasti liigub karu ringi õhtuhämaruses või öösel. Päeval karu puhkab kusagil varjulises kohas. 
  7. Ära lase koera üksinda metsa ringi jooksma. Vabalt ringi liikuv koera satub varem või hiljem karule peale.
  8. Karu hoiatab enne rünnakut tõustes tagajalgadele ja uriseb valjuhäälselt. Tagane aeglaselt ja vestle karuga rahulikul toonil. Kisa ja valju häält tõlgendab karu agressioonina. Ära vaata karule silma. Loomadele tähendab silma vaatamine kutset võitlusele. Ära roni puu otsa. Karu ronib palju paremini ja kiiremini kui SINA.
  9. Kui ikkagi juhtub halvim ja karu ründab, siis heida pikali ning kaitse pead ja kaela kätega. Teeskle surnut. Jooksma ei ole mõtet hakata. Karu on igal juhul kiirem. (Karu jooksukiirus on üllatav, 60 km tunnis).