Reigo Ahven.
Kasulik
29. mai 2020, 06:00

Kalafoor soovitab toidulauale kestlikku kala ja mereande

Kalafoor aitab nüüd tarbijail teha keskkonnahoidlikumaid kala- ja mereannivalikuid ka Eestis.

Kalafoori-nimelise juhendi on koostanud Maailma Looduse Fond (WWF) ja Eestimaa Looduse Fond. 

Juhendi aluseks on teaduslikult hinnatud kalaliikide majandamine. WWF hindab kõiki kalajuhises toodud liike vastavalt teaduslikule meetodile, mis põhineb kolmel säästva kalanduse põhimõttel: kalapopulatsioonide hetkeseis, püügivahendite keskkonnamõju ja kui hästi on kalandus juhitud. Kasvatatavate liikide puhul on hinnatud nii sööda päritolu kui ka kasvatuse mõju ümbritsevale keskkonnale. 

Sina saad tarbijana kaasa aidata säästvamale kalastamisele ja vesiviljelusele, valides juhisest rohelise värviga märgitud mereande, samuti aitavad sind ostmisel sertifikaadile viitavad märgised või see, kui saad suhelda otse kalapüüdjaga. Kui vähegi võimalik, väldi juhises punasega märgitud kalu.

WWFi juhist kalade ja teiste mereandide valimiseks on kasutatud alates 2000. aastate algusest. Tänaseks on juhis kasutusel 28 riigis ja 25 eri keeles ning seda uuendatakse igal kevadel.

Reigo Ahven.

Kalafoori kõneisikuiks Eestis on keskkonnaantropoloog Joonas Plaan, kalamees ja muusik Reigo Ahven ning kokk ja kestliku toiduvalmistamise eestvedaja Peeter Pihel.

Kui ostad kalatooteid, kontrolli nende keskonnasõbralikkust aadressilt kalafoor.ee.