Foto: Martin Ahven
Ilm
2. juuni 2020, 15:22

Loodusesõbrad stardivad vaatlusmaratonil

Saabuval laupäeval, 6. juunil, antakse start Loodusvaatluste maratonile. Üle Eesti asub 41 vaatlusala, kus inimesed püüavad 24 tunni jooksul eelregistreeritud alal leida nii palju eluslooduse liike kui võimalik.

Elurikkuse kaardistamise sündmus toimub juba kolmandat korda. Kui eelnevatel aastatel on paljudes paikades olnud võimalik liigispetsialistidega juhendatud vaatlusretkedel osaleda, siis eriolukorra järgselt panevad inimesed liike kirja iseseisvamalt, määramata jäänud elukaid ja taimi aitavad spetsialistid fotode, heli- ja videolõikude järgi tuvastada.

Avalikud vaatlusalad ootavad huvilisi omal käel loodust vaatlema. Linnaloodusega saavad tutvust teha nii Tallinna, Tartu kui Pärnu elanikud. Vaadeldud liigid jõuavad elurikkuse andmebaasi, kus need on pärast liigispetsialisti kinnitust kõigile avalikult nähtavad (v.a I kaitsekategooria).

Vaatlusalade nimekirja ja juhendi iseseisvaks loodusvaatluseks leiab sündmuse kodulehelt loodusfestival.ee/lvm.

Loodusvaatluste maratoni korraldavad Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed, kaaskorraldaja on portaal Linnuvaatleja. Loodusvaatluste maraton kuulub Loodusfestivali programmi, mis toimub sel aastal augustis.

Loe ka Õhtulehe eelmisel aastal avaldatud artiklit looduse vaatlemisest!