Pärnu rannailm Foto: Teet Malsroos
Ilm
5. juuni 2020, 10:11

ILMAPROGNOOS | Ujukad välja! Tuleval nädalal on õige suveilm!

Kuigi tuleval nädala alguses on terves Eestis oodata üksjagu vihma, ronib termomeetri näidik kindlalt kõrgemale. Juuniga on endaga kaasa toonud tõelise suveilma.

Laupäeval toob madalrõhkkond kaasa tihedama saju, mis peaks igasse maanurka jõudma. Öö hakul on mandril veel pilvi vähe ja ilm sajuta. Saartele ja Liivi lahe äärde jõuavad vihmapilved ja laienevad sisemaa poole. Ida- ja kagutuul tugevneb. Õhutemperatuur on 9..14 kraadi. Hommikupoolik on pilves ja vihmane aga päeva edenedes pilvisus väheneb. Õhtul tuleb pilvi taas juurde. Tuul pöördub kõikjal lõunasse ja edelasse, puhanguid on 14, õhtul saartel kuni 12 m/s. Õhutemperatuur on saju ajal vaid 13..14 kraadi. Maksimumid tõusevad aga Lääne-Eestis pärastlõunal, kui vihm möödas, 18..19 kraadini, Eesti idaservas ennelõunal kuni 22 kraadini.

Pühapäeva ööks sadu eemaldub ja taevas selgineb. Tugev edelatuul ulatub aga puhanguti 14, saartel 18 m/s, hommikul tuul nõrgeneb. Õhutemperatuur on 7..12 kraadi. Päev on suurema sajuta, mis siiski üksikut lühiajalist vihmahoogu pärastlõunal ei välista. Õhtul aga pilved tihenevad ja sajuhooge võib laialdasemalt olla. Tuul vaibub. Õhutemperatuur on öösel 7..12, päeval 18..23, rannikul on 13 kraadi ümber.

Esmaspäeva öösel on Mandri-Eestis saju võimalus suur, päeval on vihmahooge enamasti Ida-Eestis, on äikeseoht. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur on öösel 7..12, Ida-Eestis kuni 15, päeval 19..24 kraadini, meremõjuga rannikul 13 kraadi ümber.

Teisipäeval jätkub lõunavoolus sooja ja niiske õhu lisandumine. Hoovihmapilved laienevad öösel Lõuna-Eestist põhja poole, päeval on hoovihma ja äikeseoht suur. Tuul on nõrk. Õhutemperatuur on öösel 10..15, päeval 20..25, rannikul ja sajupilvede all 13..14 kraadi.

Kolmapäeval püsib Eesti kohal nõrk rõhuväli ja ilm on rahulik. Vihmahooge on kohati. Õhutemperatuur on öösel 8..13, Ida-Eestis 15 kraadi ümber, päeval 21..26 kraadi, rannikul on jahedam.

Neljapäeval jääb aktiivsete rõhkkondade tegevus Läänemere ümbrusest kaugele ja ilm püsib ikka rahulik. Öö on selgem ja sajuta, päev arenevate rünksajupilvedega Õhtupoolikul on hoovihma ja äikese võimalus suur. Õhutemperatuur on öösel 8..13, Kagu-Eestis 15 kraadi ümber, päeval 21..26 kraadi, rannikul on jahedam.