Kuumalaine on tulekul!Foto: Tiina Kõrtsini
Ilm
24. juuni 2020, 08:14

VALMISTU KUUMALAINEKS: ära unusta enda ja oma lähedaste ohutust!

Riigi Ilmateenistus andis teada, et ilmateenistuse prognoosi järgi kerkivad õhusooja maksimumid lähipäevil 32 kraadini.

Taani kohal tugevnev kõrgrõhkkond jätkab järgnevatel päevadel võimustemist ja südasuvine palavus tõstab tuure. Jaanipäeval kerkivad termomeetrinäidud juba paar-kolm pügalat üle 25°C.

Nädala teiseks pooleks soojeneb õhumass veelgi ning päevased maksimumid tõusevad reedest alates 30°C ümbrusse. Aasta lühimatel öödel jääb aga õhul jahtumiseks vähe aega ning veidi alla 20°C langenud temperatuurinivoolt algab varahommikul taas kiire tõus.

Kuum, kuiv ja vaikne ilm tõstab ka tuleohu taset kiiresti. Siinkohal tuleb ettevaatlim olla lõkke tegemisel!

 Kuidas end ja teisi kuumalaine eest kaitsta?

  • Riietu heledasse, sest hele peegeldab päikesekiirgust paremini.
  • Riietu kergelt; samas peaks pea olema kaetud.
  • Joo ohtralt vedelikku, soovitatavalt vett ja varu seda enda värskendamiseks
  • Kui võimalik, jahuta end aeg-ajalt vees.
  • Sõidukis peaksid aknad olema avatud.
  • Palavaga väheneb tavaliselt söögiisu, siiski ära unusta söömist.
  • Söö võimalusel jäätist (mõõdukalt).
  • Vanemad ning haiged inimesed, eriti need, kes kannatavad kõrge vererõhu ja südamehäirete all, peaksid vältima liigset koormust ja pikalt päikese käes viibimist.
  • Arvesta, et palavuse ajal on tegemist ka suurenenud metsa-, maastiku ja üldise tuleohuga.

Kuumad ilmad meelitavad veekogude äärde  ka tavapärasest rohkem inimesi, kuid kõige toreda kõrval ei tohi ära unustada enda ja oma lähedaste ohutust. Päästeamet on kuumalaine jaoks välja toonud mõned meelespead:

 Lapsed: Ära jäta lapsi veekogu ääres järelevalveta. Uppuv laps ei tee häält, räägi oma lapsele veega seonduvatest ohtudest ja õpeta, kuidas vees käitud..

Veesõidukid: Veesõidukiga veekogule minnes kanna alati päästevarustust. Õnnetusse sattudes on päästevesti väga raske või lausa võimatu selga panna.

Alkohol: Ära lase purjus sõpra vette! Sõpradega veekogu ääres viibides pea meeles, et kui tarbitakse ka alkoholi, siis inimesed ei pruugi oma võimeid adekvaatselt hinnata.

 Tundmatu veekogu: Ära hüppa tundmatus kohas vette! Enne vette minekut hinda alati kriitiliselt vee temperatuuri, läbipaistvust, sügavust, voolu, lainetust, veekogu kaldaid ja põhja tüüpi.

 Eakad: Vanusega kaasnevad terviseriskid, samuti ei ole eakam inimene enam nii kiire reaktsiooniga või sama tugev kui nooruses. Ujumiseks tasub valida turvalised, ametliku valvega ujumiskohad, võtta kaasa ka sõber ning ujuda pigem kaldale lähemal nii, et jalad ulatuksid põhja, juhuks kui jaks lõppeb. Oma tervisesse tuleks alati suhtuda realistlikult ja arvestada võimalike krooniliste haigustega.

  Kuum ilm ja autosõit: päikese käes seisva auto salong muutub üsna kiirelt tulikuumaks. Ära jäta lapsi ega lemmikloomi kuuma ilmaga autosse, ka mitte lühikeseks ajaks. Ka see lühike aeg võib autos olija jaoks olla liiga pikk.

 Et kuum liiga ei teeks, püsi varjus, kanna heledaid riideid ja peakatet ning joo kindlasti piisavalt vett.

 Sa võid osata põhivõtteid õnnetusse sattunud inimese päästmiseks veest, kuid ära unusta – sinu enda turvalisus on kõige olulisem. Kui tekib väikseimgi kahtlus, et sa ei suuda abistada, helista 112 ning kutsu professionaalne abi.

 Lisaks kuivatab kuum ja kuiv ilm kiirelt loodust ja metsaaluseid, mistõttu tasub lõkke tegemisel olla väga ettevaatlik. Ohutu lõkketegemise põhitõed leiab siit: