Meririst (Aurelia aurita). Foto: Pixabay
Vee all
30. juuni 2020, 10:32

Miks jahivad vetekiskjad meduuse?

Meduus ei sisalda süsivesikuid, rasvu ega valke, sellegipoolest söövad näiteks meriristi (Aurelia aurita) paljud meres elavad röövloomad: kalad, koorikloomad, mereanemoonid ning isegi korallid ja kilpkonnad.

Uus uuring aitab selgitada, miks kiskjad neid tarretiselaadseid olendeid jahivad.

"Meie uuritud meduus sisaldab mõnd rasvhapet, mis on kiskjate jaoks väga väärtuslik. Rasvhapped on rakumembraanide olulised komponendid ja mängivad olulist rolli sellistes protsessides nagu kasv ja paljunemine," ütleb merebioloog ja meduuside ekspert Jamileh Javidpour Lõuna-Taani ülikoolist.

Teadlased kogusid iga kahe nädala tagant Põhja-Saksamaal Kieli fjordist pärit meririste. Nende rasvhapete sisaldus varieerus aastaaegade lõikes ning leiti ka arenguastmega seotud variatsioone: suguküpsetes isendites leidus ainet enim.

"Meduus on tõenäoliselt paljudele organismidele enamat kui lihtne saak. On tõsi, et röövloom ei saa ühe meduusi söömisest palju kasu, kuid kui ta sööb neid palju, siis pakub see toit kiskjale väärtuslikke rasvhappeid, "ütleb ta.

Teisisõnu: madalat toidukvaliteeti võib kompenseerida suur toidukogus. Näiteks on teadlased täheldanud, et lõhe sööb meduusi 20 korda kiiremini, kui kulub kreveti söömiseks. Kui kiskja ei pea kulutama palju energiat meduusi söömiseks, on neist toitumine mõistlik.

Saksa meduusides leiti mitmeid asendamatuid rasvhappeid. Nende hulgas on polüküllastumata rasvhapped arahidoonhape, eikosapentaeenhape ja dokosaheksaeenhape.