Linask.Foto: Shutterstock
Kalapüük
18. juuli 2020, 06:00

Kalamehe suverõõmud – lähme linaskit õngitsema!

Silm veel aovalguses hästi ei seleta, aga üks on kindel ‒ su kork võpatas just praegu ja hakkab nüüd otsustavalt liikuma. Meeter veel, ja see läheb vee alla. Võttis!

Vähe elab Eesti vetes kalu, kes pakuksid kalamehele sellist püügirõõmu kui väge täis võitleja, turske linask.

RIDVA JA RULLI VALIK. Laias laastus on Eestis levinud kaht tüüpi õnged: lihtkäsiõng ja rulliga nn Bologna õng.

Arvatavasti on just lihtkäsiõng olnud lapsepõlves meist igaühe esimene kalapüügiriist. See koosneb ridvast, tamiilist, korgist, tinast ja konksust. Lihtne, eks? Kuid selle kõik saab ajada udupeeneks. Võistlusõngitsejate ülikergest süsinikust ulmepikad stekkerridvad võivad maksta sama palju kui mõne mehe auto. Mida kallim ritv, seda kvaliteetsem ja kergem. Tavainimene võib endale lubada kuni 8‒9 meetri pikkust kerget süsinikust teleskoopritva.

Lihtkäsiõngega kalastades ei ole vaja soetada harrastuskalapüügi õigust. Püük sellega on mugav, lihtne ja kiire. Miinuspoolele jääb asjaolu, et sööta ei saa heita eriti kaugele, samuti vajab suurema kala väljatoomine vilumust.

Bologna õngel on rõngad ja rull. Sellega saab heita või lasta sööta allavoolu väga kaugele. Ka suuremat kala saab rulliga lihtsamalt väsitada. Ent rulliga õngega kalastades peab tasuma harrastuskalapüügi õiguse eest.

Rulliõngel ei ole ridva pikkus nii oluline, see võiks jääda vahemikku 4‒6 meetrit.

Püüda võid korraga kuni kolme õngega ja sageli toob just selline lähenemine tulemusi. Uues püügikohas, kus linaski rajad veel tundmatud, saad sööda heita erinevale kaugusele ja eri kohtadesse. Üks kolmest valitud kohast võiks ju töötada.

KONKS. Konksu valik sõltub eeskätt söödast. Tõugu või maisiga püüdes võiks suurus jääda vahemikku nr 12‒16, ussiga 8‒12.

PEALIIN. Õngepüügil vajame monofiili, enamasti kutsutakse seda eesti keeles tamiiliks. See peab olema kvaliteetne, pehme ja ilma mäluta. Sõltub püütava kala suurusest, latika ja linaski püügil võiks see jääda vahemikku 0,18‒0,22 mm.

LIPS. Pealiinist peenem lips on vajalik, et konksu risusse kinni jäädes saaksime lipsu katki tõmmata nii, et meile jääb alles ülejäänud rakendus. Samuti võib peenem lips soodustada umbuskliku kala otsust sööt ikkagi suhu haarata,. Lipsu jämedus võiks olla 0,12‒0,16 mm.

UJUK. Mida kergem on ujuk, seda parem – kala tunneb vähem vastupanu korgi vee alla tõmbamisel ja on vähem ettevaatlik. Meie aga näeme kerge rakenduse puhul iga tonksu. Seisvas vees piisab 2‒3 g ujukist, voolus kasuta 4‒5 g mudeleid.

Seisvas vees kasuta piklikuma kehaga ja voolus ümaramaid ujukeid. Viimane on oluline, et tugev vool korki pidevalt vee alla ei kisuks, muidu jääb võtt märkamata.

Säti ujuk nii, et pakutav sööt lebaks põhja peal või hõljuks sellest maksimaalselt 10 cm kõrgusel. Mida lähemal põhjale, seda parem.

RASKUS. Õngeraskustena kasutatakse tina. Kõige lihtsamal rakendusel on nendeks haavlid, libiseval korgil on ka tina libisev ning sööda ujumissügavust piirab silikoonstopper liinil.

SÖÖT. Levinumad söödad linaskile ja latikale on kärbsetõuk, mais, sõnnikuuss, ööuss ja sääsevastne. Vastavalt tuleb valida konksu suurus.

PÜÜGIPAIGA VALIK. Linaskipüügi raudreegel suvel: otsi kala taimestiku piirilt. Kõige kindlamalt leiad kala rohuakendest, kuid mõtle üks käik ette ja vaata, kas saad saagi välja ka tuua, kui kopsakas kala otsa peaks tulema.

Linask luusib veekogu põhjas mööda kindlaid radu. Kui sööt asub sellest vaid pool meetrit eemal, ei pruugi ta seda leida. Linaski kohaolust annavad märku pisikesed veepinnale tõusvad mullikesed.

MILLAL PÜÜDA? Suvise soojaga tuleks püüki alustada juba enne koitu, kui silm veel hästi 10 meetrit eemal olevat ujukit ei seleta. Ka õhtune püük võiks kesta vähemalt tunnikese pärast päikeseloojangut. Sel puhul kasuta ujukeid, millel saab antenni asemele panna väikese valguspulga.

SÖÖDA PÜÜGIKOHT SISSE. Õngitsemise edu sõltub suurel määral sissesöötmisest. Vali paar-kolm püügikohta ja sööda neid sisse kaks päeva, kolmandal mine püüdma. Kui esimeses kohas kahepäevase söötmise järel kala all ei ole, mine teise. Kui teises ka ei ole, mine kolmandasse.

Kui lähed püüdma kodust kaugemale ja sul pole võimalik paar päeva varem sisse sööta, mine kohale õhtul, sööda kohad sisse ja hakka püüdma varahommikul.

Võid sööta poest ostetud linaskisöödaga, ent ka pudruga (hirss, maisimanna, mõlemad koos + vanillisuhkur). Linask armastab ka magusat vaniljekohupiima.

KASUTA PEIBUTUSSÖÖTA. Peibutussööda valik ja segamine on tänapäeval terve teadus, millest kirjutatakse artikleid ja suisa raamatuid. Ärme meie asja liiga keeruliseks aja ja võtame läbi söötmise alused.

Esmalt vajad sööda segamiseks ämbrit, soovitatavalt plastist. Peamine on sööda puhul tabada ära püügitingimustesse vajalik konsistents. Voolavas vees võiks sööt olla veidi kleepuvam, et pallide põhja langedes vool neid kohe ära ei lagundaks ja minema ei kannaks. Seisuvees peab sööt olema veidi kuivem, et pall põhja langedes kenasti laguneks.

Kui sööda valmis segad, oota veerand tundi, et niiskus korralikult imenduks. Kontrolli seejärel veel kord, kas sööda konsistents on sobiv. Vajadusel lisa vett ja sega uuesti läbi. Ettevaatust alguses vee valamisel – pigem pane vähem ja lisa siis vähehaaval. Liiga märja sööda jälle kuivaks saamine on igavene peavalu.

Kui sa ei tunne ennast söötade kirjus maailmas veel kindlalt, osta poest lihtsalt linaskisööta ja sega veega. Võid segada mõne universaalsöödaga, et massi oleks rohkem, või ka kohaliku pinnasega.

Püügi alguses heida vette paar apelsinisuurust söödapalli, hiljem viska ühekaupa peale väiksemaid palle umbes pooletunnise vahega.

ABIVAHENDID. Linaskipüügil vajad kindlasti kahva, varre pikkus sõltub püügikohast.

Kala aitab püügi jooksul elusana hoida pikk sump. Kolme-nelja meetri pikkuses sumbas hoitud kaladest saad püügi lõppedes välja sorteerida need isendid, kelle koju võtad, ja ülejäänud lahti lasta ilma, et neile sellest liigselt halba sünniks.

Vaikse ja mõnusa õngitsemise teeb veel mugavamaks kokkukäiv matkatool, mida on lihtne kaasas kanda.

Veel nauditavamaks teevad püügi termos kohvi või teega, võileivad, külmakast, kus sees jahedad joogid, ja nõnda edasi.

Paar head söödaretsepti

Dynamite Baits Bream 1 kg

Dynamite Baits Canal/Lake 1 kg

Pastoncino 200 g (värviline ja uppuv leib)

Kollane söödavärv

*

1 osa kohupiima

2 osa päevalille õlikooki

2 osa riivsaia

*

1 osa nisukliisid

2 osa keedetud nisuteri

½ osa tükeldatud vihmausse

Lõhnastame sööta

Naturaalsete lõhnaainetena võib söödale lisada köömneid, peenestatud küüslauku, koriandrit, kanepiseemneid ja kakaopulbrit.

Seemned tuleks pannil läbi praadida ja kohviveskis peeneks jahvatada.