Wähja festival. Foto: Keith Karula
Mitmesugust
4. august 2020, 14:06

Esmakordselt toimuval Wähja Festivalil saab proovida vähiroogasid ning mekkida puhtaid kodumaiseid maitseid

Lääne-Virumaal Ao külas peetakse esmakordselt Wähja Festivali, mis toob üle Eesti kokku suuremad ja pisemad, nii praegused kui ka tulevased vähjaarmastajad. 8. augustil toimuv sündmus on ood vähipüügikultuurile, puhastele maitsetele ja kodumaisele toidule, mõistagi rõhuga vähi- ja kalaroogadel. 

Näkiuurimiskeskuses toimuval Wähja Festivalil soovitakse külastajale ennekõike pakkuda kordumatut ja head emotsiooni. Festivali idee algataja ja eestvedaja Kaur Salus leiab, et sündmuselt peaks igaüks leidma positiivse emotsiooni, ehk isegi uue ja huvitava hobi. „Me kõik elame ju positiivse emotsiooni nimel. Nii nagu Rein Maran kirjutab oma raamatus „Ööbikut ei tohi reeta“ - eksisteerimiseks on inimesel vaja raha, elamiseks on inimesel vaja emotsiooni,“ täiendab Salus.

Esimese Wähja Festivali avab kohaliku toidu laat, kus pakutakse loomulikult vähi- ja kalaroogasid, piirkonna parimaid palasid ning koduseid ja puhtaid maitseid. Kindlasti ei puudu suitsukala. Avatud on näkispaa oma erinevate saunadega, lapsi ootab nukuteater ja põhuala, kus saab loodussõbralikult möllata. Lisaks jagatakse teadmisi vähipüügist ja – ajaloost ning õpitakse valmistama üht korralikku vähirooga.

Vähk. Foto: Keith Karula

Kuidas valmistada vähki nii, et miskit järgi ei jää ja kõigil kõhud korralikult täis saavad? Festivalil jagan soovijaile teadmisi vähkide söömise- ja valmistamise saladustest. Valmistame üheskoos erinevaid vähiroogasid ja uurime, mida peaks üks tõeline vähigurmaan vähitoidu kõrvale jooma. Sööme vähja ära, ikka lakast sõrani,“ innustab kalakokk, Maitseelamuse Koja meister Tauno Laasik kõiki osa võtma vähjakoolitusest. Tegevused toimuvad 10.00-16.00.

Festivaliõhtu võtavad kokku kaks Mihklit. Restorani Teletorn peakokk Mihkel Kalbus pakub vähjapeo väärilist suvist õhtusööki ning seda naudingut saadab akustilise kavaga mitmekülgne muusik, kirja- ja jutumees Mihkel Raud.

Kaur Salus kirjeldab õhtust kahe Mihkli etteastet: „Õhtusöögil osalejaid ootab ees luksuslik piknikukorv ja õdus muruplats, kus muusika saatel einestada. Menüü peakangelaseks on eestimaine jõevähk, mille kõrvale pakutakse puhast kohalikku hooajalist toitu. Mihkel Raud lubas esitada lugusid nii Mr. Lawrence’i aegadest kui ka hilisematest ning varasematest perioodidest,“ lisades oma jutu lõppu üleskutse, et päriselt asjast aimu saamiseks tuleb ikka ise kohale tulla, mekkida kodumaist vähjakultuuri, toetada kohalikke tegijaid ning saada osaks ühest kordumatust õhtust! 

Õhtusöögi algus kell 19, piletid eelmüügist.

Festival toimub Leader projekti „Toiduga tuntuks“ raames ning seda toetab Väike-Maarja vallavalitsus.

Festivali facebooki leht asub siin