Foto: Unsplash
Kalapüük
5. august 2020, 15:00

Esimest korda kalale: mida kõrva taha panna?

Kõige lihtsam on alustada lihtkäsiõngega. Sellega kalastades ei pea tegevuse eest maksma ka sel juhul, kui püüad kala avalikul ja avalikuks kasutamiseks määratud veekogul.

Lihtkäsiõng koosneb ridvast, kuni 1,5kordsest ridva pikkusega õngenöörist, üheharulisest konksust, millega püügil kasutatakse looduslikku sööta. Lihtkäsiõngel ei tohi olla õngenööri kerimiseks rulli. Nõuandeid parima õnge komplekteerimiseks küsi kalastuspoodidest.

Kui vilumust juba juurde tuleb ja tahad kaasa võtta mitu õnge või alustada spinningu või muu püügivahendiga, pead lunastama harrastuspüügiõiguse. Selle hind on näiteks 24 tunni eest üks euro ja seitsme päeva eest kolm eurot. Pileti saad osta keskkonnast Pilet.ee nii mobiili kui ka arvutiga. Harrastuspüügiõiguse luba on kalastusinspektoritel õigus kontrollida ja selle tarvis tuleks kaasas kanda isikut tõendavat dokumenti.

Jäta meelde, et õnge- või harrastuspüügil püütud kala on keelatud müüa või osta.

Eestis teadaolevatest kaladest võid püüda peaaegu kõiki. Hävimisohus liikidena on täielikult keelatud püüda vaid tuurlasi, säga, tõugjat ja harjust. Kui mõni selline peaks õnge otsa jääma, vabasta ta ettevaatlikult ja lase vette tagasi.

Mitmete kalade püügil on kehtestatud nõuded alammõõdule, millest väiksemaid kalu püüda ei tohi. Alammõõt ninatipust kuni sabauime kõige kaugema otsani on levinumatel kaladel järgmine: ahven (merest püütuna) 19 cm, haug 45 cm, jõeforell 36 cm, koha Võrtsjärves 51 cm, teistes veekogudes 46 cm, latikas 35 cm, linask 30 cm, luts 40 cm, säinas (meres ja sinna suubuvates jõgedes) 38 cm, tursk 35 cm, vimb 30 cm. Alamõõdulised kalad tuleb vette tagasi lasta. Rohkem juhiseid leiad keskkonnainspektsiooni kodulehelt.

Kalapüügiks vajad sööta, mida konksu otsa panna. Vihmausse võid kaevata peenramaalt, kuid spetsiaalseid ussikesi, näiteks kärbsetõuke varu kalastuspoodidest või suurte kaubanduskeskuste kalastustarvete riiuli juurde seatud külmkapist. Kärbsetõukudega püüdmine ongi kõige lihtsam. Lisaks müüakse poodides spetsiaalseid tainasegusid. Kala võid püüda ka sel moel, kui teed õnge otsa väikese saiakuulikese, kuid siis pead meeles pidama, et see oleks pisike – enamasti ei taha kala suurt sööta ega konksu.

Ei ole suurt vahet, millisel kellaajal kalale lähed, vali lihtsalt sobiv riietus. Palavama ilmaga eelista sügavamaid, jahedama ilmaga madalamaid kohti.

Õpi kannatlikkust! Esimese korgiliigutuse peale ei maksa õngega rapsima hakata. Oota, kui kala on korralikult külge haakinud ehk kuni kork on täielikult uppunud või liigub oma teed.