Video: Robin Roots
Loomad
7. august 2020, 18:00

ÕL VIDEO | Lusitaania teeteo lõpp: kas kremeerida? Või hoopis paneerida ja nahka pista?

"Inimesed on nutikad: kui lusitaanlased kinni püüda ja hoida neid jahu või teepuru sees, pidavat nood omandama eriti pikantse maitse. Kui neid paneerida ja friteerida, siis pidi täitsa söödav olema," räägib Tallinnas Haabersti linnaosavalitsuses töötav tervisedendaja Liina Kaev, kuidas Filipiinidel hoopiski süüakse neidsamu lusitaania teetigusid, keda Eestis nuhtlusliigina kogu jõust tõrjutakse.  

Tallinnas Kakumäel elav Liina Kaev on viis aastat võidelnud lusitaania teetigudega. "Nad söövad kõike, mis ette juhtub. On muidugi taimi, mida nad ei taha," tõdeb Liina. "Ühtegi looduslikku vaenlast neil ei ole. Kakumäe rannakalurid on üritanud nendega kala püüda, kalad neid ei taha."

Lusitaania teetigudest vabanemiseks on Liina neid kokku korjanud: iga päev hommikul ja õhtul, eriti kui on vihmasem ilm. Seejärel on ta neid hävitanud äädika ja soolaga.

Lisaks on aiapidajatel võimalik saata nuhtluslimukad kremeerimisele. Haabersti linnaosavalitsus paigaldas juuli eelviimasel nädalal Kakumäel Sooranna tänavale konteineri, kuhu saab viia kokku korjatud lusitaania teetigusid. Kaks korda nädalas viiakse konteinerist teod Tallinna Väikeloomade Krematooriumi.

Kolme nädalaga toodi konteinerisse pool tonni nälkjaid, teatas Haabersti linnaosavalitsus. Konteinerit plaanitakse hoida Kakumäel kuni augusti lõpuni.  

Kokku korjatud lusitaania teeteod saab igaüks ka ise viia Tallinna Väikeloomade Krematooriumisse (Raba tn 40), kus need tasuta vastu võetakse ja eutaneeritakse.