Chaga tõmmis ja tükid. Foto: Shutterstock
Kasulik
20. august 2020, 06:00

Musta pässiku aastatuhandeid teada ravitoime kogub taas tuntust

Väidetavalt olevat kasepässikut leidunud ka liustikult välja sulanud 5300 aasta vanuse muumia, jäämees Ötzi paunas.

Väidetavalt olevat kasepässikut leidunud ka liustikult välja sulanud 5300 aasta vanuse muumia, jäämees Ötzi paunas.

Musta pässikut imerohuks kuulutada oleks ennatlik, kuid selle raviomadusi hindavad loodusrahvad kõrgelt läbi aastatuhandete.

Paar aastakümmet aastat tagasi oli Obi jõe alamjooksul, polaarjoonest mõned kilomeetrid allavoolu, nigelavõitu hilissuvine või varasügisene ilm. Lund veel ei tulnud, kuid Arktika andis endast märku. Madalad tinakarva pilved puistasid heldelt külma vihma, mida põhja poolt Sale-Mali tundrast puhuv tuul kaldasopkadele ja Obi jõe avarusele laiali laotas.

Aerumehe elu handi kaluri Silanti kalapaadis oli üsna jahe. Püüdsime triivvõrkudega sügisest muksunit, maitsva lihaga siiglaste sugukonna kala. Õhtuks Tolovakazõmski kalurikülakeses kaldale jõudes olime vana Silantiga mõlemad korralikult läbi vettinud. Näis, et külmetusest ei päästa meid ka pereema Niina valatud klõmakas viina. „Vaata nüüd, antropoloog,“ ütles Silanti, „mul peaks siin kuskil veel üht vanaaegset rohtu tallel olema, esivanemad kasutasid. Kase küljes kasvab. Kui tundrast leidma juhtume, võtame koju kaasa.“

Edasi lugemiseks: