2,2 kilone hõbekoger. Foto: Erakogu
Kalapüük
25. august 2020, 17:00

Aasta rekordkala konkurss: soliidne hõbekoger Hiiumaalt

Meie juulikuine uus tulija läheb konkurssi juhtima.

2,2-KILONE HÕBEKOGER. Henri Sireli kirjutab meile püügiprotsessist nii: „Tulime isaga Hiiumaale linaskit püüdma ja alustasime umbes kell 17. Söötsime koha sisse ja kohe hakkasid linaskid võtma ning saime isegi kätte (mõni läks ära ka). Siis tuli võtus väike paus ja hakkasin palli mängima. Järsku kuulen isa karjumas, et keegi võtab. Jooksin sinna, haakisin ära ja tõmbasin kaldale. Mu elu suurim kala.“

Algselt laekus meile info koguni 4,8-kilosest kuldkogrest. Kalateadlane Aare Verliin uuris asja veidi ning tuvastas, et kaalul on segi aetud naelad ja kilod ning tegelikult võib kaal olla umbes 2,2 kilo. Võrdluseks kasutatud kaljapudel on 2-liitrine.

Pealegi on tegemist hõbe-, mitte kuldkogrega. „Vanemad hõbekogred kipuvad tumedamaks minema,“ ütleb Verliin. Kuldkogre puhul oleks 4,8 kilo tähendanud suure tõenäosusega ka uut maailmarekordit.

Et Eesti hõbekogre rekord on 3,06 kilo, saab Henri Sireli meie rekordkala konkursil 71,89 punkti ja läheb hetkel konkurssi juhtima.

Juulikuu konkursivõitja Henri Sireli saab auhinnaks ajakirja Kalale! Looduses aastatellimuse.

Palju õnne!

Püüdja Henri Sireli 2,2 kilose hõbekogrega. Foto: Erakogu

Konkursil osalemine on lihtne

Teie, head lugejad, saadate meile pildi enda püütud suurest kalast. Meie anname sellele rangelt erapooletult punkte.

Pole oluline, kas kala on haug, forell, linask või mõni muu uimeline veteasukas. Meie universaalne hindamismetoodika aitab ka eri liiki kalad omavahel joonele panna. See käib nii, et arvutame välja, millise osa moodustab konkursile saadetud kala kaal teadaolevast Eesti rekordist. Kui näiteks Eesti haugirekord on 22,7 kilo, siis 11,35 kilo kaaluva haugi eest saab konkursil täpselt 50 punkti, sest see moodustab rekordist 50%.

Igal kuul saab suurima kala püüdja auhinna ja aasta kala püüdja veel midagi eriti magusat.

KONKURSI REEGLID. Osaleja peab saatma pildid kalast koos lühikese püügikirjelduse (kust, millal ja millega püütud), kala kaalu ja enda kontaktandmetega aadressile [email protected].

Arvesse lähevad ainult osaleja enda tänavu Eesti vetest püütud kalad.

Kala kvalifitseerub konkursile, kui vähemalt ühel pildil on selle taustal mõõdulint. Žürii otsusel võib erandkorras kvalifitseeruda ka pilt, millel on mõni objekt (lant, ritv, rull vms), mis lubab ligikaudselt määrata kala suuruse.

Kõiki vaidlusi lahendab žürii, kuhu kuuluvad Eesti Kalastajate Seltsi esimees Andres Duuberg, Eesti Mereinstituudi teadlane Aare Verliin ja ajakirja Kalale! Looduses peatoimetaja Margo Pajuste.

Kivi kotti!

Osaleja annab konkursile kala pildi saatmisega AS Õhtuleht Kirjastusele õiguse kasutada fotot ajakirjas Kalale! Looduses ja teistes ÕK väljaannetes ilma täiendavalt luba küsimata. Samuti lubab ta ÕK-l töödelda oma isikuandmeid nii palju, kui see on konkursi raames vajalik.