Lastega matkal. Foto: Volkmar Iro, Pixabay
Matk
7. september 2020, 17:54

Lastega loodusesse? Igatahes!

Kuidas korraldada koguperematka nii, et kõik põlvkonnad oleksid erksad ja rõõmsad marsruudi lõpuni?

Mida varem lapsed matkale kaasa võtad, seda meelsamini tulevad nad loodusesse hiljem, isegi õrnas ja mässumeelses teismeeas.

Soeta beebi jaoks spetsiaalne raamiga seljakott, kus ta ennast mugavalt tunneb. Reguleeri see vastavalt lapse mõõtudele.

KUI VANA LAPSEGA SAAB MATKALE MINNA? Su laps on valmis matkale minema siis, kui sa ise oled, ütleb matkaentusiast ja väikelastega matkamisele pühendunud liikumise Hike it Baby asutaja Shanti Hodges. Tema läks poega spetsiaalse raamiga kandekotiga seljas kandes matkale, kui poiss oli vaid mõnenädalane.

ARVESTA LAPSE JAKSU. Minge matkale kodule võimalikult lähedale. Pikk autosõit väsitab ja muudab lapse tusaseks juba enne põnevat avastusretke.

Arvesta lapse keskendumisvõimega. Kohe matka algul, näiteks 20 minuti läbimise järel, peaks olema midagi põnevat vaadata või teha. Ka matka kestel peaks juhtuma midagi huvitavat. Pikk matk mõne hingematva vaate nimel läheb luhta, kui lapsel on suuremal osal teest igav.

Vali lastele jõukohane marsruut. Paar tundi on täiesti piisav. Eelkooliealistel võiks matka pikkus jääda alla viie kilomeetri. Igaks juhuks arvesta, et võib-olla peate lõpuks kõiki kukil tassima.

Mitu last on enamasti parem kui üks – samaealised jõmpsikad tegutsevad koos ja neil ei hakka nii kergesti igav. Olukord muutub drastiliselt, kui on vaja vahetada kõige väiksema mähkmeid ning kolme- ja nelja-aastane võivad sel ajal lihtsalt võssa kaduda. Hoia neid sel ajal tegevuses – anna suurendusklaas ja lase maapinnal sipelgaid vaadata. Küsi neilt, mida nad kuulevad ? Kas laulab lind, mühiseb mets või on kaugemalt kosta rongi häält? Lase neil peast loetleda nii mitu looma, kui nad vähegi teavad.

TÄIS KÕHT LOEB. Võta kaasa ohtralt snäkke. Ehk ei kõla see pedagoogiliselt, kuid virila lapsega võib väike matkaeine kas või müslibatooni kujul imet teha.

Värskes õhus maitseb toit alati paremini. Arvesta, et matkal sööb muidu kehva isuga laps mitu korda rohkem, nii et võta võileibu ja muud toidukraami kaasa varuga. Kui puudu jääb, on jama majas.

Tee eeltööd ja vastavalt sellele vali lastele sobiv riietus. Rõivaste määrdumisega tasub alati arvestada. Võta igale lapsele kaasa varuriided ja hoia neid, kui kotti ei mahu, vähemalt autos.