Foto on illustreeriv.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
9. september 2020, 15:03

Kohalik surfar langes ohutuks peetud Austraalia rannas hairünnaku ohvriks

Austraalia idarannikul toimus taas inimohvriga lõppenud hairünnak. Sel korral valis Greenmounti rannas ringi ujunud hai oma ohvriks 46aastase surfari. See oli tolles rannas esimene inimese surmaga lõppenud hairünnak viimase 62 aasta jooksul, kirjutab Reuters.

Hai ründas kohalikku Nick Slaterit ohutuks peetud Greenmouthi rannas teisipäeva õhtul, kui mees surfas „Superpangaks“ nimetatud liivamadalikul, mis on üks maailma populaarsematest surfipaikadest. Rannakaamera jäädvustuselt selgus, et samal ajal viibis sündmuspaigal ka mitmeid teisi surfareid.

Rünnaku järel püsis Slater veel elus, ent tema jalavigastused olid eluohtlikud. Teised surfarid viisid ohvri kaldale, kus talle anti esmaabi. Queenslandi politsei sõnul suri 46aastane mees sündmuskohal. Intsidendi tõttu suleti turistide seas populaarsed Kullaranniku piirkonna rannad

Queenslandi osariigi peaminister Annastacia Palaszczuk teatas kolmapäeval, et suur tiigerhai oli jäänud randa ümbritevatesse turvavõrkudesse lõksu, ent pole teada, kas tegu võis olla sama isendiga, kes surfarit ründas. Spetsiaalselt selleks otstarbeks loodud nn „haivõrgud“ on paigutatud paljude Austraalia populaarsemate randade lähedusse. See vähendab hairünnakute võimalust, ent ei tekita ujujate ja haide vahel möödapääsmatut barjääri. 

Austraalia idarannikul on viimastel kuudel toimunud mitmeid mõrtsukhai rünnakuid. Taronga looduskaitse seltsi andmeil ulatub hairünnakute arv tänavu 19ni.