Foto: Hannes Dreimanis
Ilm
10. september 2020, 10:07

ILMAPROGNOOS | Esimese taseme hoiatus: Eestit räsivad nädala lõpus tormised tuuleiilid

Riiklik Ilmateenistus kuulutas neljapäeva hommikul terves riigis välja esimese taseme tormihoiatuse. Juba neljapäeva öösel kerkinud marutuuled jäävad Eestit kimbutama nädala lõpuni.

Neljapäeval tekib Ahvenamaa piirkonnas madalrõhulohus uus osatsüklon, mis tõstab meil ööks edela- ja lõunatuule sisemaal pisut üle 15, rannikul üle 20 m/s. Päeval on lääne- ja loodetuule puhanguid sisemaal kuni 18, rannikul kuni 23 m/s, Soome lahe ääres võivad tuuleiilid 25 m/s tõusta. Päeval liigub üle hoogsajupilvi, mille vahelt lühiajaliselt ka selgemat taevast näeb. Õhutemperatuur on öösel 10-14, päeval 14-16 kraadi, sajus aga vaid 12-13 kraadi.

Tormihoiatus Foto: Riiklik Ilmateenistus

Reede ööks madalrõhkkond kaugeneb ja viib saju kaasa. Taevas selgineb. Loodetuul nõrgeneb, vaid Soome lahe ääres on enne keskööd puhanguid kuni 18, Virumaa rannikul kuni 22 m/s. Päeval tulevad sajuhood on üürikesed. Läänekaare tuul on sisemaal mõõdukas, rannikul on puhanguid 13 m/s. Õhutemperatuur langeb öösel 6-11 kraadini, rannikul on kuni 14, päevasooja 13-16 kraadi.

Laupäeva öösel on nii selget taevast kui pilvi, aga suuremat sadu ei tule. Edelatuul tõuseb samas tugevamaks. Päev toob meile pilvi lisaks, aga vihmahooge on vaid laiguti. Lõuna- ja edelatuule puhanguid on kuni 15 m/s, vastu Läänemerd enam. Õhutemperatuur langeb öösel sisemaal 5-6 kraadini, rannikul on kuni 14, päevasooja 14-18 kraadi.

Pühapäeval liigub madalrõhkkond üle Soome Karjala poole ja ööks toob selle lohk meile vihmapilved ning tõstab edelatuule väga tugevaks. Päevaks pilved hõrenevad ja sajuhooge on hõredalt ja harva. Edela- ja läänetuule iilid võivad tormised olla. Öine miinimum jääb pilvise taeva all 10 kraadi ümbrusse, päevasooja 14-17 kraadi.