C&R. Margus Helisalu vabastab tänavu augustis Beiarelvast püütud u 10 kilose lõhe (pikkus L täpselt 100 cm). Foto: Margo Pajuste
Kalapüük
15. september 2020, 18:00

C&R ehk Püüa ja vabasta – mis see on ja miks?

Iga kalamees võib kehtestada endale uusi moraalseid piire ja paljud juba nii ka teevad.

Harrastuslikul kalapüügil on palju tahke ja motiive kalale minna on erinevaid.

Kuni kala püütakse seadusega kooskõlas, ongi kõik hästi. Kuid alati ei pea tegema midagi lihtsalt sellepärast, et nii tohib – näiteks püütud kala kotti panema. Igaüks võib tõsta enda moraalseid standardeid. Hea näitena lisavad paljud jõeforellientusiastid eeskirjades toodud alampiirile mõned sentimeetrid lisaks ja vabastavad sellest väiksemad kalad. Samuti lastakse tagasi suured, hea geneetikaga sugukalad.

LASEME KA SUURE KALA TAGASI. Samuti korraldab Eesti Kalastajate Selts juba mitmendat aastat kampaaniat „Vabastan suure haugi“ – kõik, kes lasevad tagasi üle meetrise või enam kui kuus kilo kaaluva haugi ja saadavad sellest pildi või video, saavad väikese meene. „Terve ja elujõulise kala vabastamine võrdub hästitasuva investeeringuga loodusesse,“ ütleb EKS-i esimees Andres Duuberg. „Seda tehakse selleks, et ka meie lastel oleks tulevikus midagi püüda.“

Viskan õhku väikese mõttekäigu: kas kalade ülemmõõdu puudumine hoopis soosib väikeste kalade levikut? Geneetiliselt väiksem kala lastakse tagasi ja ta saab paljuneda, kuid suured lõpetavad alati kalamehe kotis?

C&R SÄÄSTAB. Kalamehed, kes on endale isikliku ülem– ja alampiiri kehtestanud, tegelevadki juba praktiliselt C&R püügiga (ingl catch and release – eesti keeles „püüa ja vabasta“). Tundub vägagi jätkusuutlik – kas pole?

Eestis harrastatakse seda püügiviisi seni võrdlemisi vähe ja seetõttu meil napib ka kogemusi. Mujalt maailmast on häid näiteid mitmeid. Norra parematel lõhejõgedel, võtame näiteks Beiarelva, on kehtestatud lõhedele alam- ja ülempiir (35 ja 65 cm). Suuremad ja väiksemad kalad tuleb vabastada ning püüda võib kidata konksudega lantidega. Seejuures on kehtestatud ka nn lubatud suurusele päevase ja hooajalise väljapüügi normid – päevas üks lõhe, hooaja kohta neli. Ja ehkki jões liigub (väheste eranditega) vaid looduslik lõhe, kala jagub ‒ Beiarelvas on hooajal püütud ka 10 000 kilo lõhet.

Niisiis ei saa väita, et C&R püük mõjuks kalavarudele halvemini, võrreldes tavapärase alamõõdulise kala tagasilaskmisega. Pigem vastupidi, C&R püügi põhitõdesid tundev harrastaja teeb alamõõdulisele kalale oluliselt vähem liiga kui asjatundmatu kalamees.

Ja mis peamine, C&R ei ole kohustus, vaid kalamehe vaba valik!

Pane tähele

Kui oled otsustanud harrastada C&R püüki, tuleks meeles pidada selle püügimeetodi häid tavasid.

  • Kasuta vastavat püügivarustust, mis võimaldaks kala võimalikult kiirelt kaldale/kahva saada.
  • Kasuta püügiks üheharulist, veel parem kidadeta konksu, mida on lihtsam kala oluliselt vigastamata eemaldada.
  • Proovi kala kahva saada ja mitte tõsta teda veest välja.
  • Puuduta kala vajadusel ainult märja käega.
  • Eemalda konks võimalikult kiirelt, kuid rahulikult ja kasuta spetsiaalseid näpitsaid.
  • Mõnikord on otstarbekam suuremate vigastuste vältimiseks nöör/tamiil konksule/peibutisele võimalikult lähedalt läbi lõigata ja peibutis/konks kala külge jätta. Kalad vabanevad sageli ise konksust.
  • Sellises olukorras võid kaaluda ka konksu katkilõikamist.
  • Kui vigastused on eluohtlikud, ära kala pigem tagasi lase. NB! Alamõõduline kala tuleb igal juhul tagasi lasta.
  • Lase kalal enne vabastamist kahvas rahulikult taastuda, vajadusel teda kõhu alt toetades.