Tegelikult pole teada mitte ühtegi juhtumit, mil inimene oleks langenud hirmsateks tapjateks peetavate piraajade ohvriks. Foto: Shutterstock
Mitmesugust
17. september 2020, 06:00

Kas teadsid, et… | Grööni hai eluiga võib ulatuda üle poole sajandi

Kui palju inimesi on tegelikult tapnud hirmsad piraajad?

Mõned kalad, näiteks mõrtsukhaid, on võimelised tõstma oma kehatemperatuuri. See aitab neil külmas vees jahti pidada.

Teadaolevalt on maailma vanim selgroogne (loomulikult ka vanim kala) grööni hai, kelle vanuseks tuvastati silmaläätse uuringute põhjal 392 aastat. Meetodi ebatäpsuse tõttu võis see hai aga olla ka „vaid“ 272 või koguni 512 aastat vana.

Austraalias püstitas tehistingimustes elavate kalade vanuserekordi kopskala, kes elas arvatavalt enam kui 90-aastaseks. Akvaariumisse toodi ta 1933. aastal ja tema toonane vanus pole teada. 2017. aastal pandi ta terviseprobleemide tõttu magama.

Paljudel kaladel asuvad maitsenäsakesed keha pinnal.

Merekalade keha sisaldab väheses koguses soola. Haide kehas on soolasisaldus aga sama kõrge kui neid ümbritsevas ookeanis.

Kala soomuste arv jääb tema kasvades samaks, kuid need suurenevad. Soomustele talletuvate ringide abil saab lugeda kalade vanust samamoodi nagu puude aastaringidel.

Tegelikult pole teada mitte ühtegi juhtumit, mil inimene oleks langenud hirmsateks tapjateks peetavate piraajade ohvriks. Küll söövad nad võimalusel surnukehi. 

Isane imperaator-ingelkala elab koos viie emasega. Kui ta sureb, moondub üks emastest isaseks ja võtab pere juhtimise üle.

Kuulsal neljasilmsel kalal anablepsil on tegelikult ikka kaks silma, kuid need on jaotunud nii, et pool silma vaatab üles ja pool alla. Lõuna-Ameerika vetes elav kala näeb pinnal ujudes nii pea kohal õhus kui ka vee all toimuvat.

Välimuselt silmu meenutav Atlandi pihklane on maailma limasemaid kalu. Minuti jooksul suudab ta toota ämbritäie lima.

Maailma suurim selgrootu on hiidkalmaar, kes võib kasvada kuni 18 meetri pikkuseks ja kaalub kuni 2,7 tonni.

Maailma suurim kaheksajalg on Vaikse ookeani hiidkaheksajalg. Sündides vaid hernesuurune, võib ta kaheaastasena olla 9,1 meetrit pikk ja kaaluda 68,2 kg.

Suurim seni leitud kalafossiil pärineb Leedsichthys problematicus’elt, kes elas 150 miljonit aastat tagasi. Kivistis leiti Inglismaalt 2003. aastal ja selle pikkus oli 22 meetrit.

Kalapüüki harrastab USA-s 40 miljonit inimest. Seda on rohkem kui Ühendriikide golfi- ja tennisemängijaid kokku.