TormFoto: Reigo Teervalt
Ilm
18. september 2020, 09:45

Üleskutse! Torm tegi sinu lähedal laastamistööd? Saada meile pilt aadressile [email protected]

TORMIBLOGI | Neljapäeval möllas külm tuul. Enamik majapidamisi on reedeks elektrivoolu tagasi saanud

Mida täpsemalt tõid endaga neljapäevased raevukad tormituuled?

Riiklik ilmateenistus teatab, et kolmapäeva õhtul algas tuule tugevnemine ja vastu neljapäeva tõuseb lääne- ja loodetuul puhanguti 15, vastu Läänemerd ja looderannikul 20 m/s, pärast südaööd 25 m/s. Hommikul on Väinamerel ja Liivi lahel puhanguid kuni 25, Hiiu- ja Saaremaa merepoolses osas kuni 30 m/s.

Neljapäeva päeval jätkub merel loodetuule torm puhangutega 30 m/s, Soome lahe lääneosas, Väinamerel ja Liivi lahel kuni 28 m/s, sisemaal õhtupoolikul 20 m/s.

Keskmine laine kõrgus ulatub arvutuste kohaselt merel 5-6 m, lahtedes kuni 4 m.

Laeva- ja praamiliiklus võib nii tugevaks tõusva tormi korral katkeda või siis ei ole võimalik graafikust kinni pidada.

Põhjakaarest tungib külm jõuliselt sisse ja tuuleiilid võivad seetõttu olla äkilised ja järsud. Sagedaste sajuhoogude tõttu muutub puudel olev lehemass raskeks ja seetõttu tormituultes on puude murdumise ja elektrikatkestuste oht suur. Lisaks võib teedel liiklemisel tugev külgtuul liiklusturvalisuse ohtu seada.

Õhutemperatuurifoon langeb eelnevate päevadega võrreldes ligi 10 kraadi võrra ning arvestades ka tugeva tuule jahutavat mõju, siis kujuneb päev väga kõledaks ja vajab sooja ja tuulekindlat riietust.

Reedel madalrõhkkond kaugeneb ja päevaks tuul nõrgeneb.

Tormilise ilmaarengu teeb teoks madalrõhkkond, mis tekib kolmapäeval Skandinaavia kohal ja muutub siis lausa tundidega raevukaks. Põhjuseks Läänemere vete kohale jõudnud suvesooja ning samal ajal põhjalaiustelt Skandinaaviasse sisse murdnud külma terav vastasseis. Keeris muutub edasi  Soome liikudes veel jõulisemaks ja kiire ägenemise protsessi tõttu on ka tuule tõus kiire.

09:44

Enamik tormist mõjutatud majapidamisi on reedeks elektrivoolu tagasi saanud

Neljapäeval möllanud tormituuled tekitasid pea kõikides maakondades elektrikatkestusi. Elektrilevi ja partnerite brigaadidel käis kibekiire töö ka öötundidel ning täna hommikuse seisuga on võrgus likvideeritud 169 riket ning 26 tundi pärast tormi algust on vool taastatud 21 000 majapidamisele.

Reedel kella 9.15 seisuga on veel vooluta 3105 majapidamist, tööd elektrivarustuse võimalikult kiireks taastamiseks käivad. „Eilne õhtu kasvatas jõudsalt rikkeliste sündmuste arvu Ida-Harjumaal ning Lääne-Virumaal. Nendesse piirkondadesse kaasame tänaseks täiendavaid ressursse rikete likvideerimiseks. Ööga tehti suur töö ära Hiiumaal ja Saaremaal, sealsed brigaadid teostasid remonttöid ka ööpimeduses,“ kirjeldas rikkebrigaadide nõudlikku töörütmi Elektrilevi juhtimiskeskuse juht Jüri Klaassen.

19:05

Elektrilevi teatab neljapäeva õhtull kell 19.05, et on voolu taastanud 11 500 majapidamisele

Tugevad tormituuled tekitasid täna Eestimaal rohkelt elektrikatkestusi ning seda eelkõige Saare, Hiiu ja Harju maakonnas. Praeguse prognoosi kohaselt lõpetatakse enim kannatada saanud maakondades keskpingetööd homme õhtuks, madalpingetööd jäävad nädalavahetusse.

Tormi algusest saadik on Elektrilevi ja partnerettevõtete brigaadid likvideerinud 83 riket, millega on elektrivarustus taastatud 11 500 majapidamisele. „Rikkekohtade juurde liikumine on olnud raskendatud, kuna teed on murdunud puid täis. Taastamistööde käigus on olnud juhuseid, kus rikkekohas võetakse puu liinilt, aga mõni hetk hiljem langeb sinna kõrvale uus puu ja liin on taas katki,“ kirjeldas Elektrilevi juhtimiskeskuse juht Jüri Klaassen eesliinil valitsevaid olusid.

„Pärastlõunane tugevam tuul on mitmele poole rikkeid juurde toonud, ka saartele, kust torm varajastel hommikutundidel alguse sai. Esimesed suuremad rikked on nüüdseks ka Lääne-Virumaal ja kardetavasti võib hilistel õhtutundidel tulla rikkeid ka Ida-Virumaale, kuna prognoosi kohaselt hakkab seal tuul tõusma,“ andis Klaassen mõista, et torm ei ole veel raugenud.

Prognoosid rikete likvideerimisel:

  • Mandri-Eesti olemasolevad keskpingerikked jõutakse suure tõenäosusega likvideerida täna. Hilisõhtuga lisanduvad rikked taastatakse homme.
  • Saaremaa ja Hiiumaa keskpingerikete likvideerimine lõpetatakse homme õhtuks ning madalpingetööd jäävad nädalavahetusse.

Riketega tegelevad brigaadid on väljas varahommikust ööpimeduseni. Plaanilised tööd saartel on homseks tühistatud. Elektrilevi ja partnerid teevad kõik endast oleneva, et elektrivarustus võimalikult kiirelt taastada.

19:02

Neljapäeva õhtul kella 19.00 seisuga on Eestis üle 8000 elektrita majapidamise.

Elektrikatkestuste hulk neljapäeva õhtul kell 19.00- (Elektrilevi/kuvatõmmis)
18:44
18:43

Tallinna kesklinn.

18:39

Tormis murdunud puu põhjustas raske liiklusõnnetuse

Täna kella 16.35 ajal teatati häirekeskusele raskest liiklusõnnetusest Läänemaal Võnnu külas Ridala-Nigula maantee 7. kilomeetril, kus veoautole kukkus peale murdunud puu. Veoauto juht, 42-aastane mees toimetati haiglasse.

Tekkinud löögist kaotas veokijuht auto üle juhitavuse ning paiskus kraavi. Päästjad vabastasid mehe veokikabiinist ning andsid üle kiirabile. PPA lennusalga kopter toimetab kannatanu sündmuskohalt Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse.

Lääne prefektuuri operatiivjuht Sander Peremees kutsub inimesi üles tormi ajal viibima siseruumides ja võimalusel sõidud edasi lükkama. „Juhul kui tegemist ei ole kiireloomulise sõiduga, tuleks see võimalusel edasi lükata kuni tuul vaibub. Kui sõitu minek on siiski vältimatu, tuleb olla väga tähelepanelik ja valida sobilik sõidukiirus, et jõuaks reageerida ootamatutele takistustele teel,“ lausus Peremees.

Häirekeskus on täna kella 16 seisuga saanud 170 tormiga seotud teadet, neist enamik on seotud teele kukkunud puudega. Kõige enam on tormist mõjutatud Lääne- ja Põhja-Eesti.

Liiklus sündmuskohal on suletud. Politsei palub võimalusel piirkonda vältida või järgida kohapeal politseinike juhiseid.

17:04

Häirekeskus on täna kella 15.30 seisuga saanud 132 tormiga seotud teadet, enamik neist on sõiduteele kukkunud puude kohta Põhja- ja Lääne-Eestis. Tormi tõttu on viga saanud üks inimene.

Päästeameti vastutava korrapidaja Janar Kärneri sõnul on tänane päev olnud päästjatele töine. “Kui tavapäraselt on päevas väljakutseid ca 50, siis täna on päästjad reageerinud üle Eesti 132 ohu likvideerimisega seotud sündmusele ning kokku on erinevaid päästesündmusi olnud üle 200,“ selgitas Kärner. Ta lisas, et inimestel on oluline meeles pidada käitumisjuhiseid, parkida autod puudest eemale ning viibida võimalusel siseruumides.

15:26

Torm räsib Piritat

Öösel alanud sügistorm on Pirital murdnud puid, rebinud lippe ja teinud muud kahju.

Torm Pirital (Pirita Linnaosa Valitsus)

Hommikul murdis tugev tuul vana puu Pirita majandusgümnaasiumi õues. Murdunud puid on Lillepi pargis, rannametsas ning nii erakinnistutel kui ka linnamaal. Samuti on tuul rebinud ribadeks lippe ja puhunud pikali tualette, puistanud pargid üle oksarisuga ning rannaalal möllab liivatorm.

Torm Pirital (Pirita Linnaosa Valitsus)

Pirita majandusgümnaasiumi õuel murdunud vana puu on nädala jooksul juba teine puumürakas, millest tuul jagu saab. Üks väärikas vanuses vahtrapuu langes tuule ohvriks eelmise neljapäeva õhtul Pirita kloostri aias.

15:21

Päästeameti kiire päev

Päästeamet kommenteeris Õhtulehele, et nendele on tänane päev olnud töine. „Kui öö oli võrdlemisi rahulik, siis päeva esimeses pooles on torm toonud juba rohkesti tööd. Kella 14 seisuga on täna seoses tormiga tulnud 105 väljakutset, neist enamik sõiduteele kukkunud puude tõttu. Suurem osa väljakutsetest on praeguse seisuga tulnud Põhja- ja Lääne-Eestist. Hommikul sai häirekeskus teate Tallinna kesklinnas juhtunud õnnetusest, kus inimene jäi murdunud puu alla. Sündmusele reageerisid pääste ja kiirabi ning kannatanu toimetati haiglasse. Kuressaares tuli päästjatele väljakutse sündmusele, kus ühel majal oli tormi tõttu tulnud lahti pool katust ning päikesepaneelid. Väljakutse tuli ka Kuressaare Tooma kaupluse juurde, kus torm samuti päikesepaneele lahti rebis,“ kommenteeris pääste pressiesindaja.

14:52

Rongiliiklus on tormi pärast osaliselt katkenud

„Seoses taristurikkega asendatakse läänesuuna reisid bussidega. Vabandame tekkinud olukorra pärast,“ teatab Elron.

14:51

Satelliidipildilt on näha, et tormi kese (M) liikus kella 12:45 seisuga aeglaselt Laadoga järve lähistelt idasse. Eesti ida- ja kaguosa paiknes veel selle rahulikus sektoris. Samal ajal merel on juba hommikust saati puhunud tugev loodetuul.

Kella 12:00-13:00 vahel mõõdeti Osmussaarel loodetuule puhanguks 28,5 m/s ning mitte kaugel looderannikul Dirhami kandis 28,0 m/s. Vilsandil oli ka puhanguid ligi 26 m/s. Põhjarannikul näitab ka tuul juba tugevnemise märke, puhanguid on kohati 20-25 m/s. Tormitsükloni kaugenedes peaks tuul järk-järgult tuurid üles võtma ka sisemaa sügavustes ja Soome lahe idaosas. 

Iga torm on oma iseloomult omamoodi. Praegu on selgelt näha, et see räsib enim just saari ja looderannikut. See, et mõnes kohas on tuul vaikne, ei tähenda, et igal pool nii on. Järjekordne tõestus sellest, kui "suur" on tegelikult Eestimaa.

14:19

Olge liikluses tähelepanelikud, puud on kukkunud teele!

13:07

Elektrikatkestusi on igas Eesti otsas

Neljapäeva lõunaks oli elektrita 2405 majapidamist.

„Tormiga seotud sündmused algasid täna hommikul kell 7:06, kui leidis aset esimene rike Hiiumaal Tahkuna kandis,“ informeeris Elektrilevi juhtimiskeskuse juht Jüri Klaassen. „Olukord võrgus ei ole hetkel kriitiline, aga seda ei saa pidada ka tavapäraseks. Tipmisi tuulekiiruseid prognoositakse Põhja-Eesti rannikule ja suursaartele täna pärastlõunaks,“ lisas Klaassen.

Elektrikatkestuste hulk neljapäeva lõunal kell 13 (Elektrilevi/kuvatõmmis)
12:48

Kuressaares kangutas torm katuselt päikesepaneelid lahti

12:43
12:12

Mõtteid koduseks tegevuseks

Sellistes oludes tasub viibida rahulikult kodus ning leida tubast tegevust. Toome sinuni kümme erinevat võimalust, mida ise, sõprade või perega toas tormi ajal teha.

Kümmet koduse tegevuse ideed näed SIIT.

09:45

Õhtulehele saabunud anonüümne lugejakiri: „Valgas paistab praegu päike, tuult peaaegu ei ole, nii et Vikerraadio ei peaks valet informatsiooni andma.“

09:36

Elektrikatkestused on jõudnud ka Rapla-, Järva- ja Põlvamaale. Kokku on üle terve Eesti elektrita 2104 majapidamist.

Elektrikatkestuste hulk neljapäeva hommikul kell 9.30 (Elektrilevi/kuvatõmmis)
09:16

Päästeamet on kokku pannud juhendi, kuidas tormi ajal veenduda oma kodu ja lähedaste ohutuses. Seal on terve rida asju, mida tormi puhul silmas tuleks pidada.

Loe pikemalt SIIT. 

09:13

Soomes on seis nutune

Otsapidi Eestisse jõudnud torm teeb Soomes hävitustööd ja on saanud nimeks Aila. Seal on mõõdetud tuuleiile kiirusega 35,3 m/s ja elekter puudub enam kui 60 000 majapidamisel, teatab Yle.

Loe pikemalt SIIT.

Loe rohkem