Merevaigu toonis klaasid on kõige silmasõbralikumad.
Kasulik
5. oktoober 2020, 09:23

Vali õiged kalastusprillid!

Päris mitme püügiviisi korral saab õigete prillidega kalamees kindlalt suurema saagi kui ilma prillideta püüdja.

Head polariseeritud klaasidega prillid kaitsevad silmi ja aitavad paremini näha läbi vee, eemaldades valguse peegeldust vee pinnal.

Korralikest polariseeritud klaasiga päikseprillidest on kalapüügil, eriti käimasoleval meriforelli püügil kahlates palju abi. Kindlasti näed nendega paremini vee põhja ning nii mõnigi komistamine ja kukkumine jääb olemata. Samuti näed, kui kala ujub landile järele ega võta seda ära. Nüüd saad hakata mängu või kerimiskiiruse muutmisega kala „meelitama“ ning kui muu ei aita, siis lanti vahetada.

Kui vähegi võimalik, ära osta nn põrsast kotis. Head prillid ei ole odavad, niisiis peaksid veenduma, et need sobivad hästi ja on mugavad kanda. Tasub minna poodi ja proovida erinevaid prille. Netist ostmine kätkeb endas mitmeid riske – mis siis, kui hullult heaks reklaamitud kallis prill ei sobi su ninale kohe üldse?

KLAAS VÕI POLÜKARBONAAT? Polariseeritud päikeseprillide klaasid valmistatakse tavalisest klaasist või polükarbonaadist. Klaasläätsede pilt on terav ja need on üsna kriimustuskindlad, kuid on õrnemad ja võivad puruneda, kui prillid maha kukuvad.

Polükarbonaatklaasid kaaluvad vähem ja püsivad nii paremini ees kui tavaklaasiga prillid. Need on ka klaasist läätsedest vastupidavamad ega pruugi maha kukkudes puruneda.

Kõige odavamad klaasid on tehtud akrüülist. Nende puhul võib olla probleeme pildi teravusega ja ka kriimustustele on nad vastuvõtlikud, kuid hinna ja kvaliteedi tasakaal on enamasti paigas. Kui kümne-kahekümne eurosed prillid ära kaotad, siis vannud paar korda krõbedalt, aga vähemalt ei pea hakkama raha koguma, et jaksaks uued osta.

MIS VÄRVI KLAAS VALIDA? Klaaside värv ei ole polariseeritud prillide puhul sugugi vaid maitse küsimus.

Roheline klaas – saab kanda päikeselisel või selgel päeval, kuid suurendavad ka kontrasti pilvise ilmaga. Rohelise klaasiga on parem näha ka läbi mudase vee.

Merevaigu toonis klaasid on kõige silmasõbralikumad.

Merevaik – seda värvi peetakse kõige silmasõbralikumaks, kuna neutraliseerib sinist tooni, mis tundub silmale ärritav. Võib probleemideta kanda kogu päeva. Hea ka uduses keskkonnas, videvikus või koidikul. Muudab rohelist värvi objektid vees paremini nähtavaks.

Kollased klaasid sobivad hämaras püügiks.

Kollased klaasid sobivad hämaras, uduse ja pilves ilmaga püügiks ning ka autojuhtimiseks.

Hallid klaasid on kõige universaalsemad.

Hallid klaasid on kõige universaalsemad, sobides eelkõige päikeselise ilmaga, kuid ka pilvise taeva puhul, kui pole päris hämar. Neid prille saab kasutada rannikul, avamerel, sportides, matkates ja üldse väljas olles. Hall on tuntud kui neutraalse tihedusega filter, mis tähendab, et see filtreerib kõik lainepikkused ühtlaselt. Kalamehed, kes kalastavad tumeda põhjaga vetel, peaksid valima tumehallid prillid.

Roosad klaasid aitavad pilves ilmaga kontrasti suurendada.

Roosad, kinaverpunased ja vasekarva klaasid − need värvid on parim valik pilves ilmaga, kuid eredatel päikeselistel päevadel pole neist abi. Aitavad suurendada kontrasti ning pilvistel päevadel vees olevate objektide ja kalade nähtavust.

Väljast sinine peegel, seest hall − selle värvikombinatsiooniga polariseeritud päikeseprillid on head avamerepüügiks troopilistes vetes. Väljast sinine klaas sobib ookeani värviga ja vähendab veepinnalt peegelduva päikesevalgusega pimestamist.

PÖÖRA TÄHELEPANU KA KLAASIDE KUJULE. Liiga kumer klaas moonutab nägemist ja näitab valesti objektide (ja kalade) asukohta.

Klaas peaks olema ülalt alla suunas kumeruseta, kumerduda võib see pigem külgedele, hõlmates vaid perifeerset nägemist. Hea viis testida, kas klaaside kumerus sobib, on panna prillid ette ja vaadata siis igas suunas, liigutades ainult silmi. Kui märkad mõnes suunas esinevat moonutatud pilti, tasub kaaluda pigem teisi ja sobivamaid prille.

NAUDI PÜÜKI! Polariseeritud päikeseprillidest on abi peaaegu iga püügiviisi juures. Lõppeks tahavad silmad õigeid prille erinevatesse valgusoludesse ka siis, kui püüad tonka või käsiõngega. Väheoluline pole ka silmade kaitse UV-kiirguse eest.

Päikeseprillid kaitsevad silmi ka mehaaniliste vigastuste eest, näiteks läbi paksu padriku liikumisel või ka juhul, kui lant või putukas peaks ettevaatamatu liiguse tagajärjel vastu nägu lendama.

Veendu, et prillid sobivad hästi pähe, et neil on ilmastikule vastavad sobivat värvi klaasid ja et klaaside kumerus on õige. Heade prillidega on püügimõnu suurem.