Pildil olev isend on üks viiest ropusuisest (ropunokalisest?) hallpapagoist.Foto: AP/Scanpix
Loomad
16. oktoober 2020, 20:18

VÄNGE NOKAVÄRK: Inglise loomaparki saabus hullupööra ropendavate papagoide bande

Kui viis kõneosavat Aafrika hallpapagoid Lincolnshire'i loomaparki saabusid, oli töötajatel algul lõbu laialt. Linnud nimelt ropendasid nagu muiste! Uus elukoht nende kõnepruuki paremaks ei muutunud, vaid andis neile võimaluse liigikaaslastelegi rumalusi õpetada.

Nimelt lootsid talitajad, et värskes õhus asuvas linnumajas ja teiste tiivuliste seltskonnas papagoide nokavärk paraneb ja rumalad sõnad ununevad ajapikku. Enamasti see vähemalt üksikute papagoide puhul töötab, sest nad näevad, et teised nii ei tee (papagoi juba õpitud sõnu naljalt ei unusta, ent võib loobuda nende kasutamisest). Kuid selles seltskonnas oli kokku viis sulelist.

Pargi töötajad alahindasid linnukeste intelligentsi. Seltskondlikud papagoid saavad väga hästi aru kuulaja reaktsiooni tähtsusest ning ropendasid nimme selleks, et pealtvaatajate ja ka üksteise tähelepanu saada. Ehk et kui üks lind puuri taga seisja sooja kohta saatis ja too selle peale ahhetas või naeris, sai ropendaja sellest ainult indu juurde ja varsti käratsesid kõik viis hallpapagoid üksteise võidu rõvedusi pildudes.

Paljud pargi külastajad pidasid papagoisid väga lõbusaks, ent nagu ikka, leidub ka neid, kes lõbu ära rikuvad. Parki külastavad siiski ka paljud lastega perekonnad, kelle kõrvu rämedalt kriiskavad papagoid just ei paitanud.

Vähe sellest, edukast taktikast võtsid õppust ka teised papagoid ja nii hakkasid töötajad muretsema, et varsti on neil mitmekümnepealine koloonia madrustest hullemini ropendavaid lindusid.

Lindudest park siiski ei loobunud, ent toimetas nad tundlike kõrvade kuuldeulatusest kaugemale teise kolooniasse, omasuguste hallpapagoide hulka, kus neil loodetavasti liiga palju tegevust jagub, et roppusi rääkida. Või kui mitte, saavad siis vähemalt külastajate teelt eemal omavahel mõtteid vahetada.