Foto: Martin Ahven
Loodus
24. oktoober 2020, 19:31

10 olulist põhjust, miks peaks linnapildis rohkem puid olema

Puukate USA linnades aina väheneb. "Kui jätkame seda rada, muutuvad linnad soojemaks, saastatumaks ja elanike jaoks üldiselt ebatervislikumaks," ütles USA metsateenistuse vanemteadur ja uuringu kaasautor David Nowak.

"Me näeme, et puukate vahetatakse välja mitteläbilaskva kattega, mis tähendab, et kui me vaatame vanu fotosid, siis see, mis seal varem oli, on asendatud parkla või hoonega," ütles Nowak CNNile.

Üle 80% USA elanikkonnast elab linnapiirkondades. "Iga kord, kui ehitame tee või hoone ja lõikame puu või lisame puu, mõjutab mitte ainult seda kohta, vaid kogu piirkonda," rääkis Nowak.

Nowak loetleb kümme kasu, mida puud ühiskonnale pakuvad:

Kuumuse vähendamine: Puud pakuvad varju kodudele, büroohoonetele, parkidele ja teedele ning jahutavad pinna temperatuure. Samuti võtavad nad sisse ja aurustavad vett, jahutades ümbritsevat õhku. "Kõndige lihtsalt palaval päeval puu varjus. Seda ei saa murult," ütles Nowak. Temperatuuri kontrolli alla saamiseks peaks puude võrade kate ületama 40% jahutatavast alast.

Õhusaaste vähendamine: Puud neelavad süsinikku ja eemaldavad saasteained atmosfäärist.

Energia heitkoguste vähendamine: vastavalt Nowaki uuringule vähendavad puud energiakulusid 4 miljardi dollari võrra aastas. "Kui puud maha võetakse, siis hooned kuumenevad. Kliimaseade töötab rohkem ja põletatakse rohkem kütust. Reostus ja heitkogused suurenevad."

Veekvaliteedi paranemine: Puud toimivad veefiltritena, võttes sisse määrdunud pinnavett ning imades mullast lämmastikku ja fosforit.

Üleujutuste vähendamine: Puud vähendavad üleujutusi, imades vett ja takistades suuri äavoolusid.

Mürasummutus: Puud juhivad heli kõrvale. Samuti lisavad nad heli lindude siristamise ja lehtede kaudu puhuva tuule näol. Selline "müra", on näidanud psühholoogilist kasu.

Kaitse UV-kiirguse eest: Puud neelavad 96% ultraviolettkiirgusest, ütleb Nowak.

Parem esteetika: küsige kõigilt kinnisvaramaakleritelt, arhitektidelt või linnaplaneerijatelt: puud ja lehekate parandavad iga vara välimust ja väärtust.

Inimeste tervise paranemine: paljudes uuringutes on leitud seoseid loodusega kokkupuute ning parema vaimse ja füüsilise tervisega. Mõni haigla on nende uuringute tulemusena lisanud patsientidele puuvaateid ja taimi. Arstid määravad lastele ja peredele isegi looduses jalutuskäike, kuna on tõendeid selle kohta, et kokkupuude loodusega alandab vererõhku ja stressihormoone. Ja uuringud on seostanud haljasalade lähedal elamist madalama suremusega.

Metsloomade elupaik: Linnud toetuvad varjualuseks, toiduks ja pesitsemiseks puudele. Ülemaailmselt pakuvad metsad loomaelu tohutut mitmekesisust.