Foto: Chulmin Park, Pixabay
Matk
27. oktoober 2020, 16:23

Ööbime looduses II: kui suurt telki ma vajan? (6)

Matkatelkide mudelite arv on muljetavaldav ja võtab silme eest päris kirjuks. Sestap tasuks endale selgeks teha mõned kriteeriumid, mille alusel nende hulgast sobiv valida.

Optimaalne telgi suurus sõltub eeskätt sellest, millise matkaga on tegemist. Mägimatkale sobivad kahe-, erandina kolmekohalised telgid, sest mägedes võib olla raske suurema platsi leidmine. Tasane pind on mägedes luksus ja vahel tuleb neid platse ise ehitada.

Telki valides tuleks esmalt selgeks saada, millised on telgi sisekambri mõõdud. Pikkus 210−220 cm peaks olema kõigile paras, kui pole just tegemist korvpallitähega. Laiuses piisab eriti spartaliku variandi puhul alates 50 cm inimese kohta, rohkem on juba mugavuse ja isikliku ruumi vajaduse küsimus.

Välistelgi puhul tasub keskenduda esiku suurusele ja uste arvule. Suuremasse esikusse saab varju alla paigutada ka seljakoti ning seal võib ka vihma ja tuule eest varjatuna sööki valmistada, kuid sellega kaasneb telgi suurem kaal.

Talvisel suusamatkal on ennast aga õigustanud suured köetavad ühistelgid, milles ruumi kuni 8 inimesele. Nende kahe magamiskambri vahelises nn esikuruumis on hea süüa valmistada ja sinna saab panna ka soojusallika. Vanade puudega köetavate matkaahjude asemel on nüüd gaasil töötavad infrapunakiirgurid. Viisakas matkaja enam loodusest puid ei võta.

Järgneb.