Foto: Capri23auto/ Pixabay
Matk
29. oktoober 2020, 07:00

Ööbime looduses IV: vaata telgi veekindlust

Tavaliselt tuuakse millimeetrites eraldi välja nii katte kui ka põranda veepidavus.

See tähendab, et materjal peab vett millimeetrites mõõdetud veesamba rõhu all 24 tunni jooksul. Seega näiteks 3000 mm/24 h tähendab, et antud materjal peaks ööpäeva jooksul jääma kuivaks kuni kolmemeetrise veesamba rõhu all. Mägimatkaks pädeva telgi katte veepidavus võiks alata umbes 3000 mm, uhkematel mudelitel võib see olla kuni 7000 mm. Põrandad peavad vett paremini, 4000−10 000 mm.

Reaalse vajaduse veepidavuse osas määrab ikkagi matka iseloom. Näiteks kui kasutada telki pigem ülalpool lumepiiri, pole katuse veepidavus nii oluline, sest vee kujul sademeid seal eriti ei esine. Nii on mõned tipptootjate parimad telgid üldse loobunud veepidavuse taotlemisest, keskendudes pigem tuulepidavusele ja kergusele. Reaalne veepidavus sõltub paljuski telgi seisukorrast ja sellest, kui korralikult on see pingutatud. Sageli peetakse telgi sees tekkinud kondensi veelekkeks. Kondensvesi on teatud oludes aga paratamatus ja selle vastu aitab ainult hea ventilatsioon.

Kui sihiks on kõrgmäed, tuleb väga tõsiselt arvestada ka materjali UV kindlusega. Korraliku UV kaitseta telgi suudab kõrgmäe päike paari nädalaga läbi põletada. Materjal muutub hapraks ja järgmine tuulehoog rebib telgi ribadeks. Nii veekindluse kui ka UV kaitse jaoks on turul mitmeid vahendeid, millega tasub telki perioodiliselt hooldada.

Telkide õmblused on suuremal osal kvaliteetmudelitest teibitud, samas on juba kasutusel erinevad teipi mittevajavad õmblus- ja keevitustehnoloogiad.

Järgneb.