Foto: Noel Bauza/Pixabay
Matk
31. oktoober 2020, 07:00

Ööbime looduses VI: head nõu

Mägedes ei pruugi kohti just palju olla ja sageli tuleb plats ise ette valmistada, puhastada kividest ja/või kallet reguleerida, ladudes madalamasse kohta kive alla.

Kui pole midagi laduda, aitab see, et laotad oma varustuse (näiteks tühja seljakoti, varuriided või ka köiepuntra) telgi sees madalamas kohas magamismati alla. Väga mõistlik on laduda kas kogu telgi ümber või vähemalt eeldatava tuulesuuna ette väike kividest barjäär.

Lumisel pinnal kaevutakse tavaliselt lume sisse, milleks peab kaasas olema lumelabidas. Liustikul toksitakse magamisase välja kirkaga. Purustatud jääsodi saab kenasti tasaseks platsiks lükata.

PARANDA ISE TEIBITUD ÕMBLUSI. Kui su telgi teibid hakkavad kas kasutamisest või näiteks pesemisel lahti tulema, peaks need kohe triikrauaga tagasi sulatama. Vali õige temperatuur, mis telgi riiet veel ei sulata, pane õmblus alusele nii, et triikraud puutuks kokku vaid teibi osaga ja sulata teibid kinni.

HOOLDA TELKI TEADLIKULT. Telgi pesemisel tasub olla ettevaatlik. Ära harja telki PU-kihi poolt, kuna võid selle maha kratsida. Soovitatav vahend on pehme švamm või leotuspesu spetsiaalse pesuvahendi või tavalise pesuseebiga. Kui telk on lihtsalt tolmune, aitab vees leotamisest.

Eriti kipuvad tolm ja liiv rikkuma telgi lukkusid. Võimalusel ära kuivata telki intensiivse päikese käes, nii pikendad selle eluiga.

Kui telk vajab impregneerimist, tee seda pärast pesu.

METALLKARKASS PEAB PAREMINI. Matkatelgina pädevad duralumiiniumist varrastega mudelid, fiiberplastist karkassiga telgid jäägu kämpasse või koduaeda lastele mängimiseks. Kui fiibervarrast tugevalt koormata, näiteks tugeva tuulega, siis see mingil hetkel lihtsalt murdub.

Alumiinium aga võib küll painduda, kuid ei murdu nii kergelt. Siinkohal ka soovitus võtta nõudlikumale matkale alati kaasa mõni vardaparanduse hülss ja veidi nn MacGyveri teipi, millega saab murdunud varda jooksvalt remontida. Viimasel ajal on hakanud levima vardasüsteemid, mis on omavahel ühendatud spetsiaalsete ühendusdetailidega. Paraku on iga selline liides omakorda võimalik nõrk lüli ahelas. Lihtne eraldi varraste süsteem, mille seovad omavahel kokku telgi varda tunnelid, on tugevam ja lollikindlam.