Ogaliku neelamise järel hätta jäänud nastikFoto: Eesti Metsloomaühing
Loomad
29. oktoober 2020, 14:42

FOTOD | EDUKAS OPERATSIOON: ogaliku neelanud nastik taastub, on reibas, kakab ja joob (1)

Mõned päevad tagasi kajastasime ebatavalist juhtumit, kus väike nastik oli teinud toitudes eluohtliku valiku ja pääsemiseks operatsiooni vajas. Mao ravi eest vastutav Eesti Metsloomaühing teatas neljapäeval, et operatsioon oli edukas ja nastik taastumas. 

Metsloomaühing meenutas sotsiaalmeediapostituses, et Hiiumaalt nende hoiukoju toimetatud nastik oli saabudes loid ja pea juurest turritas tal läbi naha mingi oga. Operatsiooni käigus sai kinnitust kahtlus, et madu oli püüdnud alla neelata ogadega ogalikku. Kala ogad olid tunginud läbi nastiku naha ning seetõttu jäi kala roomaja söögitorru kinni.

Ogaliku neelamise järel hätta jäänud nastik Foto: Eesti Metsloomaühing

„Asusime otsima abi ja uurima kirjandust, mida saame looduskaitse all oleva nastiku abistamiseks ette võtta. Üsna selge oli, et mao söögitorus hakkab kala lagunema ning läbi naha tunginud ogad põhjustavad põletikku. Inimese abita ootaks noort nastikut kindel surm,“ kommenteerisid loomasõbrad.

27. oktoobri hilisõhtul, veidi enne keskööd jõudis Hiiumaa nastik Tallinna loomade kiirabikliinikusse operatsioonile. Kliinikus tehtud röntgenuuring näitas, et ogade kohal on tekkinud juba korralik põletik ja selgelt oli näha kaks kollet.

28. oktoobri varahommikul, peale tegevusplaani läbiarutamist, alustati operatsiooniga, mis kestis umbes tunni. Nastikule tehti inhalatsioonianesteesia, mis tagab loomale maksimaalse ohutuse ning kiire ärkamise.

Läbi naha turritavad ogad lõigati maha ning söögitorru kinni jäänud kalajäätmeid hakati kergelt mudides ja lõhkudes pintsettidega välja tõmbama. Selgus, et lisaks röntgenis nähtule, olid mõned ogad veel, mis jäid selgroo varju ja polnud pildil näha. „Operatsioon nõudis tegijatelt ettevaatlikkust, sest selles piirkonnas on nastikul koos paljud olulised organid nagu söögitoru, ajuripats, südame veresoonkond, hingamisteed. Õnneks ühiselt väjamõeldud plaan toimis ning kalajäätmed, luud ja ogad õnnestus söögitorust eemaldada. Nastikutirts elas operatsiooni üle,“ teatas metsloomaühing.

Röntgenpilt nastikust enne operatsiooni Foto: Eesti Metsloomaühing

Arstide sõnul oli mao söögitoru vigastatud ja sellepärast pandi nastik pärast operatsiooni ravimite abil taastuma. 

„Paranemine olneb nüüd paljuski noorest nastikutüdrukust endast, meie loodame väga, et ta peab vastu! Loomulikult annab meie kogenud hoiukodu endast kõik, et teda selles protsessis toetada. 28. oktoobri õhtul saime hoiukodult teada, et nastik on reibas, kakab ja joob. Need on kõik positiivsed märgid! Nastiku edasine ravi seisneb süstides ja õigetes hoiutingimustes,“ rõõmustas metsloomaühing.

Nastiku söögitorust eemaldatud ogad Foto: Eesti Metsloomaühing

Süüa saab nastik ilmselt alles mõne nädala pärast, hetkel on oluline anda söögitorule võimalus iseparanemiseks.

Operatsioon viidi läbi tänu loomasõprade annetustele. Metsloomaühing jagas, et 28. oktoobriks oli nende kontole laekunud ülekannetena annetusi nastiku toetuseks summas 396 eurot. Sellele lisanduvad telefoniannetused. Nastiku operatsiooni arve oli 316,73 eurot, seega sai kulu juba ülekannetega kaetud. Samas on teisest kliinikust veel arve saabumata. „Me täname südamest kõiki armsaid ja hoolivaid inimesi, kes te nastiku ravimist toetasite ja talle kaasa elate! Tänu teile saame kenasti kliinikuarve makstud, ravimid jm vajaliku ostetud! Nastiku ravist üle jääva summa kasutame järgmiste abivajajate aitamiseks!“

Ogaliku neelamise järel hätta jäänud nastik Foto: Eesti Metsloomaühing

Nastiku abistamisel andsid oma panuse terve hulk inimesi, kelle metsloomaühing esile toob. Nad tänavad nastiku märkajat ja abistajat Hiiumaal, oma ühingu vabatahtlikke, Lisett Marie Raadikut, Merilin Lauda, eksootikute asjatundja ja hoiukodu Keity Särga, Aegviidu Loomakliinikut ja dr Ants Raavat, Loomade Kiirabi Kliiniku meeskonda, dr Aljona Gogolevat, dr Nikolajs Oborinsit, Virge Võsujalga ja Katrin Idlat.

Vanarahvas pidas nastikut koduhoidjaks. Taluõues elavad nastikud harjusid hõlpsasti inimestega ning inimesed temaga. Kinnipüütuna võib nastik küll hammustada, kuid ta ei ole mürgine.

Eesti Metsloomaühing on vabatahtlikul tegevusel ja vaid annetuste toel toimiv ühing, seetõttu on meile igasugune toetus väga oluline!

Metsloomade aitamiseks vajalikke kulusid saad aidata meil maksta helistades: Nr 9009933 – annetad 5€

Nr 9009955 – annetad 25€

Kuula palun kogu jutt ära, sest muidu annetust ei toimu! Toetuse võib saata ka pangakontole: EESTI METSLOOMAÜHING, EE952200221067573100SWIFT/BIC kood: HABAEE2X Selgituseks: "Metsloomade abistamiseks!"