Vereta Jahi võidutöö: Hämarikus rändav värbkakk. Foto: Aare Udras
Mitmesugust
2. november 2020, 16:28

Vereta Jahil sai sarved pähe Aare Udras

Loodusfotovõistluse Vereta Jaht tänavuseks võidutööks kuulutati Aare Udrase foto hämarikus rändavast värbkakust. Fotonäituse avamisel RMK Tallinna kontoris tunnustati parimate loodusfotode tegijaid ning tutvustati võidupilte.

Vereta Jahi peakorraldaja Tiit Hundi sõnul oli tänavune fotovõistlus eriline, kuna jahti peeti lausa kaks korda: kevadise eriolukorra ajal püüdis iga fotograaf parimaid hetki kaamerasse just talle meelepärases piirkonnas. Septembri viimasel nädalavahetusel aga toimus ühine traditsiooniline fotovõistlus, kus seekord jäädvustati Lääne-Eestile omaseid liike ja maastikke Silma looduskaitsealal ja Matsalu rahvuspargis.

RMK ja Overalli korraldatavast fotojahist võttis osa kokku 42 fotograafi, kel õnnestus märgata nii suurulukeid nagu põtra, karu ja hunti kui ka rohkesti haruldasi ja vähemharuldasi linde, kelle sügisene rändetee just Läänemaad läbib.

„Häid pilte oli palju, nii et žüriil oli nuputamist ja arutamist rohkesti, keda võitjaks valida. Peaauhinna ehk sarvilise viikingimütsi ning auhinna Overallilt pälvis Aare Udras pildiga värbkakust - õhtuhämaruses peale päikeseloojangut tabatud varblasemõõtu kakuke on igati meistritiitli vääriline. Tähelepanuväärne on, et ta üles leiti ja lind omases sügiseses rändemaastikus väga kenasti pildile saadi,“ lausus Tiit Hunt.

Metskits haistab lõhna. Foto: Jarek Jõepera

Lisaks andis žürii eriauhinnad järgmistele loodusfotograafidele:

RMK auhind – Jarek Jõepera. Metskits haistab lõhna

Ajakirja Eesti Loodus auhind – Jaan Künnap. Haapsalu künnivares

Ajakirja Eesti Mets auhind – Heiko Kruusi. Punaselg-õgija pulmad palgivirnal

Ajakirja Horisont auhind – Remo Savisaar. Soorisla loojangusAjakirja Eesti

Jahimees auhind – Jarek Jõepera. Metskits haistab lõhna

Eesti Jahimeeste Seltsi auhind – Ingmar Muusikus. Kaksikportree, noored põdrad

Tallinna loomaaia auhind – Jarek Jõepera. Päikeseloojangul väljus mäger oma urust

Hotell Pesa auhind – Jarek Jõepera. Kukkurtihase pesa

Looduse Omnibussi auhind –  Hendrik Relve. Haneparv koidupunas

Silma Õpikoda auhind – Remo Savisaar. Pöialpoiss

Näitus Vereta Jahi parimatest piltidest on RMK Tallinna kontori aatriumis (Toompuiestee 24) avatud kõigile huvilistele argipäeviti kuni 30. detsembrini.

Galerii auhinnatud fotodega leiab RMK Flickrist.

Vereta Jaht on pärisjahile sarnanev jaht, kus relvadeks fotokaamerad, laskemoonaks mälukaardid ning jahisaagiks hulgaliselt looduspilte. Ei ühtegi pauku, ainult vaiksed kaameraklõpsud. Vereta Jahi eesmärgiks on iseloomustada piltide kaudu piirkonna maastikke ja selle asukaid.

Vereta Jahti korraldavad Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) ja Overall Eesti AS.