Päästetud sai 28 koeraFoto: Eestimaa Loomakaitse Liit
Loomad
30. november 2020, 17:13

FOTOD | ENNEOLEMATU PÄÄSTEOPERATSIOON: s*ta, pori ja vee sees elanud 28 koera said uuele elule (7)

Eestimaa loomakaitse liit viis laupäeval läbi ühe oma ajaloo rängematest päästmisoperatsioonidest, mille käigus päästeti kohutavatest elamistingimustest 28 koera. „Nii suurt ja keerulist olukorda minevikust ei mäletagi,“ tõdes loomakaitse liit ühismeediapostituses.

Mõnda aega tagasi postitas Eestimaa loomakaitse liit video, milles kajastati nende koerte elamistingimusi. See käivitas sündmuste ahela, mille tagajärjel võeti omanikult loomad ära.

„Kogu selle olukorra tegi keeruliseks see, et täna puudub riigil paraku võimekus nii suurt hulka suuri ja sotsialiseerimata koeri majutada,“ nentis loomakaitse liit.

„Kuna vallal puudus kindel koostööpartner varjupaiga näol ja vallapoolne pöördumine teiste organisatsioonide poole tulemust ei andnud, siis mõistsime, et kui meie ei saa selle looga hakkama, ei saa seda keegi. Õnneks usume endasse piisavalt ja teame oma võimekust ning andsime vallale teada, et oleme valmis võtma koerad enda juurde ning tegelema nendega täpselt nii kaua, kui kaua läheb aega kodude leidmiseks.“

Aega olukorrale lahendus leida oli kaks nädalat ja pooleteise nädalaga oldi nii kaugel, et koertele sai järele minna. Ettevalmistusaja jooksul leiti koertele hoiukohad seitsmes erinevas kohas, ehitati juurde kümneid meetreid aedikuid, soojustati olemasolevaid koeramajasid ja kuute, pöörduti abipalvega mitmete koeratoitu müüvate organisatsioonide poole, organiseerisiti busse ja autosid koerte transpordiks ning paluti annetada või laenata suuri puure. 

Kohapeal alustati päästmisoperatsiooniga laupäeva hommikul kell 10 ja lõpetati kell 17, kui väljas oli kottpime. Üks lahti olevatest koertest jäi veel püüdmata, kuid omanik lubas ka tema paari päeva jooksul kätte saada ja üle anda.

„Need koerad olid elanud õõvastavates tingimustes aastaid. Olime korduvalt saatnud sinna VTA kontrollima pidamistingimusi. Viimane vastus nende koertega seoses tuli selle aasta märtsis, kui meile vastati, et muid etteheiteid polnud, kui vaid tehti ettekirjutus paari kuudi parandamise või asendamise osas,“ meenutas loomakaitse liit.

„Omanik oli nii mõnessegi aedikusse sättinud kokku emase ja isase. Mitmel emasel olid all imetid, mis viitasid hiljutisele poegimisele. Kutsikaid me sealt ei leidnud ning vaadates kõiki neid tingimusi seal, tuli tõdeda, et ilmselt on osad pojad söödud teiste koerte poolt.“

„Vaadake ise neid pilte ja otsustage, kas asi oli tõesti ainult paaris kehvas kuudis? Selline koerapidamine kestis aastaid. Saatsime sinna VTA ametnikke korduvalt ja korduvalt. Mitte midagi ei tehtud peale paari ähmase näpuviibutuse,“ nentis organisatsioon. „Roomasime sõna otseses mõttes koerasita ja pori sees, olime silmini mudased ja surmani väsinud. Hingemattev hais lämmatas.“

Kohal oli loomaarsti nõuandeliini 9000 112 meeskond koos veterinaar Maria Daubaraitega, kes aitas vajadusel mõne ärevama koera rahustusse panna. Appi tulid Eesti loomakaitse liidu sõbrad ja tuttavad ning ka Facebooki lehe jälgijad.

Tänaseks on koerad mõnusates ja soojates kuutides, pesades ja aedades. 

„Oleme märganud, et enamus neist pole agressiivsed, vaid lasevad ennast juba puudutada ja liputavad saba. Neil oli puudu inimkontaktist ja hoolimisest. Kaks korda nädalas söögi üle aia viskamine tühermaal asuvatesse barakkidesse ei ole tingimused, milles peaks koerad elama,“ sõnas loomakatise liit.

Koerad vajavad nüüd parasiiditõrjeid, vaktsiine, kiipimist, steriliseerimist/kastreerimist ja veterinaarabi. Kõigil on kõhud lahti ja nad on ilmselt silmini usse täis. Vald toetab koeri teatud summaga, kuid see on kaugel sellest, mida need koerad vajavad.

Loomakaitse liidu pangakontod on aga tänase seisuga nullis. „Oleme siiralt tänulikud, kui saate meid toetada kas või ühe euroga, sest praegu on abiks ka iga sent,“ palub liit.

Selgitus „Läänemaa koerad“

Eestimaa Loomakaitse Liit

EE742200221052074915 (Swedbank)
EE441010220252652225 (SEB)
EE181700017004664286 (Luminor Bank)
EE087700771003771380 (LHV Pank)

Annetustelefonid

9000 777 (5.-)
9000 888 (10.-)

Tervitustekst tuleb kindlasti lõpuni kuulata, sest muidu annetust ei toimu.