Teadlased loodavad, et alligaatorite ja väiksemate sisalike taastumisvõime parem mõistmine aitab avastada uuri meditsiinilisi ravimeetmeid.Foto: SWNS/Scanpix
Loomad
4. detsember 2020, 12:22

MITTE AINULT SISALIKUD: ka alligaatorid suudavad saba tagasi kasvatada

Interdistsiplinaarne teadlaste meeskond on viimaks leidnud vastuse küsimusele, kas alligaatoritel on väiksemate sisalikega sarnanev taastumisvõime, mille abil suudavad nad kaotatud sabad tagasi kasvatada. 

USA teadlaste rühm avastas, et noortel alligaatoritel on selline võime täiesti olemas. Nad suudavad kasvatada tagasi saba, mis võib areneda teadaolevalt kuni 23 cm pikkuseks. Teadlaste hinnangul annab saba taaskasvatamine alligaatorile soises elukeskkonnas vajalikke eeliseid.

Meeskond ühendas arenenud pildistamismeetodid anatoomiliste uuringutega, et mõista alligaatorite uuesti kasvanud sabade keerukat struktuuri. Nad leidsid, et uute sabade keskne luustik koosnes kõhrest, mida ümbritses veresoonte ja närvidega põimitud sidekude. „Alligaatori teeb suuruse kõrval huvitavaks ka see, et taaskasvanud sabal on märke regeneratsioonist ja haavade paranemisest,“ sõnas uuringu üks juht Cindy Xu. Ta tõdes, et ehkki noorte alligaatorite taaskasvanud sabad on sarnased väiksemate sisalikele sabadele, on seal skeletilihaste asemel armitaoline sidekude. 

Arizona ülikooli avaldatud uuring annab märkimisväärset uut teavet suuremate amniootide [kuhu kuuluvad nii imetajad, roomajad kui ka linnud] regeneratiivse protsessi kohta ja tekitab uusi küsimusi selle iseloomuliku võime ajaloo ja tulevikuvõimaluste kohta – näiteks oleks taastumisvõime mõistmine kasulik meditsiinis. Teadlaste hinnangul on alligaatorid säilitanud rakumehhanismi sabade taaskasvatamiseks, ent samuti amniootide hulka kuuluvad linnud on selle võime miljonite aastate eest kaotanud.