Manukura oli paljude laste sõber.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
29. detsember 2020, 12:47

KURB! Uus-Meremaal suri paljusid lapsi inspireerinud haruldane valge sulestikuga kiivi

Pühapäeval suri haruldane valge sulestikuga kiivi, kes oli inspiratsiooniks lasteraamatutele ja mänguasjadele, teatab BBC.

Pruunkiivi Manukura koorus 2011. aastal. Erinevalt teistest kiivilapsukestest sündis ta valgete sulgedega. Temast sai tohutu tõmbenumber nii Uus-Meremaal asuvas Pukaha Mount Bruce'i metsloomakeskuses kui ka internetis. Manukura järgi tehtud pehmeid mänguasju müüdi kogu maailmas.

Linnu surmast teatati talle pühendatud Facebooki lehe kaudu. „Suure kurbusega teatame oma kalli sõbra Manukura kaotusest. Teda hakatakse väga taga igatsema“ kirjutati sotsiaalmeedias. Lehe haldaja lisas, et ta suri pühapäeval rahumeelselt – metsavahtide ja veterinaartöötajate juuresolekul. Teadaolevalt oli linnu tervis viimastel nädalatel viljakusprobleemide tõttu halb ja talle tehti mitu õnnestunud operatsiooni. Sellest siiski kiivi elu päästmiseks ei piisanud. Talle avaldasid austust looduskaitsjad ja fännid. Mõned Manukura jälgijatest märkisid, et kiivi inspireeris neid rasketel aegadel.

Manukura oli esimene kolmest valge sulestikuga kiivist, kes koorusid samas keskuses 2011. ja 2012. aastatel. Esialgu arvati, et Manukura on isane, ent hiljem selgus, et tegu on hoopis emase linnuga – see lisas talle veelgi unikaalsust.

Raamatusse kirjutas Manukura Uus-Meremaa lastekirjanik Joy Cowley, kes külastas ka ise lindu. Cowley teos „Manukura, Valge Kiivi“ sai laste seas väga populaarseks. „Mulle meeldis luua seost Manukura erilisuse ja iga lapse unikaalsuse vahel,“ sõnas kirjanik kohalikule väljaandele.