KuldnokkFoto: Anneli Raud
Loomad
1. jaanuar 2021, 09:10

2021. aasta tegijad looduses (1)

2021. aasta tegijad looduses on siin: 

Aasta lind – kuldnokk (Sturnus vulgaris)

Aastal 2021 on fookuses meie kevadekuulutaja - kuldnokk. 

Aasta loom – rott

Foto: Andres Putting/Ekspress Meedia

Eestis elab kaks rotiliiki: rändrott ja kodurott. Uuel aastal saame juba rohkem neist teada.

Aasta sammal – harilik lehviksammal (Ptilium crista-castrensis)

Foto: MPorciusCato/Wikimedia Commons

Harilik lehviksammal on miniatuurset sõnajalga meenutava välimusega. Harilik lehviksammal kasvab niisketes toitainerikkamates okasmetsades maapinnal, kus ta võib moodustada ulatuslikke särav- või kollakasrohelisi vaibandeid.Täpsem info Eesti samblasõprade lehelt

Aasta liblikas – harilik päevakoer (Arctia caja)

Foto: Kurt Kulac/Wikimedia Commons

Kuigi harilik päevakoer on Eestis tavaline liblikas on tegemist siiski väga ilusa ja tähelepanuväärse tegelasega, kellega kohtumine teeb päeva alati ilusamaks.

Aasta orhidee –  väike käopõll

Foto: Marko Vainu/Wikimedia Commons

Tegemist on metsataimega, tema peamiseks kasvukohtadeks on soostuvad või rabastuvad kuuse- või männi- segametsad. Vahel võib leida ka kuivemates okasmetsades. Õitseb mais viimasest nädalast juuni keskpaigani.Õied meenutavad väikeseid tähekesi ja on kas rohekat või tumepunast tooni. Taimel on kaks vastakut südajat lehte, mis paiknevad varre alumisel osal, alati maapinnast kõrgemal. Väikest käopõlle leidub üle Eesti. 

Aasta seen – lilla kübarnarmik ( Hydnellum fuligineoviolaceum)

Foto: Irene Andersson/Wikimedia Commons

Lilla kübarnarmik kuulub looduskaitsealuste liikide I kaitsekategooriasse. Ohustatud liikide Eesti punases nimestikus on seen aga arvatud äärmiselt ohustatud liikide kategooriasse. Ta kasvab mükoriisamoodustajana maapinnal okaspuude ligiduses loo- ja nõmmemetsades. Kõik seni teadaolevad leiukohad paiknevad läänesaartel: Saaremaal, Vormsil ja Hiiumaal.

Aasta muld – rähkmuld

Rähkmullad on kujunenud lubjakivirikastel lähtekivimitel ning on neutraalse reaktsiooniga ja toitainerikkad. Peamine levikuala Põhja- ja Loode- Eesti ja saared.