Aasta kalavaenlase auhind Linnamäe paisul. Foto: Vabatahtlik Kalakaitse
Mitmesugust
13. jaanuar 2021, 17:00

Juhtkiri | Aitame kalavaenlastega võitlejaid! (4)

Vabatahtlikud kalakaitsjad andsid esimest korda välja aasta kalavaenlase tiitli, mis läheb kultuuriminister Tõnis Lukasele.

Kalakaitsjate sõnutsi konkureeris minister röövpüüdjatega, ent suutis oma panusega halvas mõttes „ära teha“ isegi paadunud röövikutele. Minister kirjutas 18. detsembril alla käskkirjale, milles määratakse Linnamäe hüdroelektrijaama paisjärv ehitise kaitsevööndisse ettekirjutusega, et igasuguste muudatuste tegemine on keelatud. MTÜ Jägala Kalateed on veelgi otsekohesem ning arvab oma hinnangus lausa, et minister on sooritanud kuriteo (vt Liivia Mahlapuu suurepärast artiklit err.ee-s „Paistab, et kultuuriministeeriumile seadused ei kehti“).

Tants Linnamäe paisu ümber muutub aina naeruväärsemaks. Terve mõistusega inimesel on raske aru saada, kuidas saab nimetada arhitektuurimälestiseks ehitist, mis taastati 2002. aastal pea nullist – algsest hüdroelektrijaamast oli alles vaid kaks müürijuppi.

Kui avalik debatt põrkab vastu demagoogia ja vaikimise müüri, ei jää üle muud, kui pöörduda juriidika karmidele radadele. Nii on MTÜ Jägala Kalateed nüüd võtnud appi professionaalsed juristid, kelle abiga vastaspoole häma murda ja pais lõpuks avada.

Aitame kalade pääsu avamise eest võitlejaid ja teeme neile jõukohase annetuse! Annetada saab arvele EE817700771004335673, MTÜ Jägala Kalateed.