Foto: Martin Ahven
Loomad
14. jaanuar 2021, 08:54

Šimpans Betty vaevleb stressi käes: söögiisu on langenud ja käitumine on rahutu (3)

Šimpans Betty, kes alles äsja nautis rahvusvahelist tähelepanu videoga, kus ta harjaga hoogsalt puuri puhastab, vaevleb nüüd tervisehäda käes. 

Kui enamikule meist algab uus aasta meeleolukalt saluudi saatel, siis aastavahetus kipub loomadele olema üüratu stressi ja paanika aeg. Selline, mille mõju võib olla raske ja pikaajaline. Nii annabki Tallinna loomaaed teada, et šimpans Betty söögiisu on langenud, ta joob vähe ning käitub närviliselt ja rahutult.

"Viimase kolme aasta tervisearuannetes on näha sama mustrit, et tema tervis kukub kolinal just detsembri lõpus-jaanuari alguses. Miks? Sest see on aeg, mil ilutulestikuga kaasnev müra ja raketisähvatused loomaaia ümbruses ületavad tema tundliku närvisüsteemi taluvuse piirid," teatab loomaaed. 

Inimesest parema kuulmisega šimpanse häirib vali paugutamine ja ootamatud valgussähvatused väga ning saluudist tingitud stressist tekivad terviseprobleemid.

"Bettyle on vaja ravikuuri, ent seni on ta rohud välja sülitanud. Juhul, kui tema tervis lähitulevikus ei parane, peame juba kaaluma anesteesiat ja tilguti panemist," teatab loomaaed. 

Loomaaed tuletab meelde, et Betty ei ole ainus, kellele aastavahetuse ilutulestik negatiivset mõju avaldab. Selle taustal ei ole see vahest liiga palju hoolimist enne järgmise ilutulestiku süütamist korraks mõtelda, kas see hetke lust on väärt paljudele kannatuste tekitamist. 

Betty on sündinud aastal 1990 Guineas ning Tallinna loomaaeda jõudis ta mootorlaevalt Jaan Anvelt 14. augustil 1991.