Küürvaal. Foto: anncapictures/Pixabay
Loomad
15. veebruar 2021, 10:29

Miks vaalade laul aja jooksul muutub? (1)

Küürvaalad ja grööni vaalad arvatakse olevat ainsad imetajad peale inimeste, kes muudavad nn kultuurilise õppimise käigus oma laulu.

Buffalo ülikooli teadlase uus uuring näitab aga, et vaalad ei muuda oma laulu vastavalt sellele, mida nad teistelt vaaladelt kuulevad.

"Tundub, et see pole õige," ütleb Buffalo ülikooli kunsti- ja teaduskolledži psühholoogiaprofessor Eduardo Mercado. "Meie leiud näitavad, et ei kultuuriline edasikandumine ega sotsiaalne õppimine ei aita oluliselt kaasa sellele, kuidas küürvaalad oma laule aja jooksul muudavad.“

Ajakirjas Journal of Comparative Psychology avaldatud uuringus analüüsiti laule, mida tõid kuuldavale küürvaalade rühmad, kes ei olnud üksteise laule kuulnud.

"Ma võrdlen laule üle 40 aasta ja võrdlen populatsioone, kes pole kunagi omavahel kokku puutunud, ja nad teevad põhimõtteliselt sama asja," ütleb Mercado.

Mercado ütleb, et praeguse uuringu tulemused seavad kahtluse alla vokaalse jäljendamise ja kultuuri edastamise rolli küürvaala laulus, kuid need ei vasta küsimusele, miks laulud muutuvad.