Talvine laagripaik. Foto: Shutterstock
Matk
22. veebruar 2021, 16:00

Matkanippe talviseks retkeks

Soojenda käed-jalad kiiresti üles ning hoia tikud ja magamiskott iga ilmaga kuivad väikeste kavalate matkatarkuste abil.

Tuletikud veekindlaks

Paki tuletikud veekindlalt vanasse filmirullikarpi. Pane filmikarpi tikud ja tikutoosi küljelt ära tõmmatud väävliribad. Kui tahad tikud päris veekindlaks muuta, kasta nende otsad küünlarasva sisse. Tikku tõmmates tuleb parafiin kenasti maha ja tikk läheb põlema.

Veel lihtsam on osta paar odavat välgumihklit ja poetada need erinevate jopede-kottide taskutesse, et oleks igal ajal käepärast.

 Hoia magamiskott kuiv

Et magamiskott jääks matkates seljakotis kuivaks igasuguse ilmaga, kasuta tugevast kilest prügikotti. Pane see magamiskoti ümbrise sisse või tõmba ümber juba ümbrisesse pakitud magamiskoti. Ära unusta kilekotile sõlme peale teha.

 Maga mütsiga

Külma ilmaga maga, müts peas. Suur osa inimese kehast eralduvast soojusest kaob just pea kaudu.

Soojenda magamiskott üles

Aja õhtul ööbimiskohas vesi lõkkel kuumaks, vala välipudelisse ja keera see fliisi või mõne muu rõivaeseme sisse. Aseta see nüüd paarkümmend minutit enne magama minekut magamiskotti. Kui riided seljast võtad ja kotti poed, on see mõnusalt soe. Pudel soojendab sind niimoodi veel tunde.

 Hoia nõud puhtad

Hõõru potte-panne enne lõkkel kasutamist väljastpoolt vedela või tavalise seebiga. See lihtsustab tunduvalt hilisemat tahma maha pesemist. Võid ka ümbritseda panni põhja fooliumiga, mis hoiab põhja puhtana.

 Vehi külmad jäsemed soojaks

Kui jalad või käed külmetavad, vehi nendega hoogsalt. See toob vere sõrme- ja varbaotstesse tagasi ning peagi hakkab soe.

 Tõsta jalad üles

Puhkepausidel tõsta jalad kõrgemale, nii ennetad nende paistetamist, väsimust ja valu.

Vali õige magamiskott

Magamiskottidel on kirjas mugavus- ja ekstreemtemperatuur, kuid seda viimast ei maksa magamiskotti valides väga vaadata. Kui magamiskoti mugavustemperatuuriks on märgitud näiteks +5° ja ekstreemtemperatuuriks ‒10°, siis tegelikult saabki selles magada +5° kraadi juures. Sellest allapoole kaitseb magamiskott külmumise eest, kuid mõnus selles kindlasti ei ole.

Enne vingema (ja kallima) magamiskoti ostu proovi olemasolevat kasutada koos spetsiaalselt selleks mõeldud fliisist siselinaga. Need maksavad tunduvalt vähem kui magamiskotid ja on matkapoodides kenasti saadaval.

Kui kaasavõetava varustuse kaal pole oluline, saab talvel magada ka kahe suvise magamiskotiga. Poed esmalt ühe sisse ja siis ronid teise.