Foto: Päästeamet
Loomad
6. märts 2021, 10:21

Päästjad said viimasel sekundil järvest kätte uppuva koera: tema kehatemperatuur oli madalam, kui kraadiklaas näidata suutis (13)

Järve- ja merejääle minek enam mõistlik ei ole: päästeamet jagab lugu, kuidas päästjad said viimasel hetkel järvest kätte läbi jää kukkunud koera.

"Kus loomal vesi ahjus, seal päästjal tuli takus! Selle vaesekese said Mustla komando mehed viimasel sekundil kätte Annuse küla paisjärvest, mille õhukeseks sulanud jää oli liiga habras isegi koera nõtke keha ja uudishimuliku meele jaoks," nendib päästeamet. "Seega  – enne kui Sina enda massi jääle libistad, veendu selle ohutuses. Või veel parem – püsi laste ja loomadega kaldal."

Viljandi varjupaik toimetas päästetud koera kiirelt Männimäe loomakliinikusse ning loom jäi tundideks soojenema sest kehatemperatuur oli madalam kui kraadiklaas seda näidata oleks suutnud. Lisaks olid koeral krambid.

Hetkel on koer stabiilses seisundis ning jääb omaniku leidmiseni varjupaika sooja. "Sõbrad, palun jagame seda infot, et leida omanik. Sellisest šokist üle saamiseks on pererahva lähedusest meeletu abi," palub Viljandi varjupaiga juhataja Siiri Mängli.

Päästeamet hoiatab, et päikeseliste ilmadega on enamik vooluveekogudest muutunud peaaegu jäävabaks, ka järvede jää on muutunud hapramaks, mistõttu soovitatakse püsida kaldal. "Kui siiski on kindel plaan jääle minna, riputa kaela jäänaasklid ning nöör. Turvalisem on minna kaaslasega, aga hoidke distantsi," õpetab amet.

3. märtsist on jääle minek keelatud Pärnu-, Saare-, Hiiu-, Lääne-, Järva- ja Raplamaal. Keelu eesmärk on säästa inimelusid ja ennetada veeõnnetusi. Mõõtmised ning üha sagenevad veeõnnetused kinnitavad, et jääl viibimine ei ole enam ohutu ning olud muutuvad halvemaks iga tunniga.