Ajakiri Eesti Mets.
Mitmesugust
30. märts 2021, 10:00

Eesti Metsa uus number on ilmunud!

PROBLEEM Kas Eestis kasvab metsa vähe, palju või parasjagu? Kas me just sellist metsa tahtsimegi? Loodusteadlaste Mihkel Kanguri, Aveliina Helmi, Urmas Kõljalgi, Alar Astoveri ja Endla Asiga arutleb Kristina Traks.

TEADUS Miks ei avalikustata statistilise metsainventuuri (SMI) inventeerimisalade asukohainfot? Teemat avavad Allan Sims Keskkonnaagentuurist, Andres Kiviste ja Ahto Kangur Maaülikoolist ja Mait Lang Tartu Ülikoolist.

MIS TEOKSIL? Ökofüsioloogia professor Arne Sellin uurib, kuidas mõjutavad ökoloogilised faktorid – näiteks niiskus, päikesepaiste, temperatuur, puistu tihedus, patogeenid – puu füsioloogiat: vee ja toitainete omastamist mullast, nende liikumist juurte ja ladva vahel ning fotosünteesi. Loengu pani kirja Rainer Kerge.

SAAME TUTTAVAKS! Janno Simm on purjetaja, kaitseliitlane, teadlane, jahi- ja kalamees, aga ka metsaomanik. Peamiselt kodumetsa majandamise küsimustest räägib temaga Sander Silm.

METSAOMANIKULE Mida võtta ette kevadises kodumetsas ja milliste toetuste taotlemiseks valmistuda? Spetsialistide soovitused toob lugejani Ain Alvela.

LUGEJA KÜSIB Kuidas kaitsta kodumetsa kuuse-kooreüraski eest? Oma kogemust jagab loodusemees ja -fotograaf Arne Ader.

AINULAADNE EESTI Emajõe-Suursoos ehk õigemini öeldes Peipsiveere Looduskaitsealal leidub imelist loodusrikkust igal sammul. Kodukohast kirjutab ajakirjanik ja retkejuht Kristina Traks.

LOODUSE LUGU Sahisevatel lehtedel ja kuivanud kaseokstel vudiv laanepüü hakkab teravamate meeltega metsaskäijale kohe kõrva, sest teisi selliseid vudijaid kevade alguses väga polegi. Lindu portreteerib looduspiltnik Karl Adami.

Loodusemees Vahur Sepp mõtiskleb, mida võiks metsade majandamisel teisiti teha.

KORILASE AASTARING Annika Nellis toob lugejani taimed ja seened, mida kevadisest loodusest tarvitamiseks korjata.

FOTO Algab Eesti Metsa lugejate fotokonkurss.

TEHNIKA Eesti ettevõte töötas välja ainulaadselt kiire ja tõhusa kännupuuri.

KROONIKA Järvselja õppe- ja katsemetskonna 100 aasta juubel toob metsarahva kokku.