Kännupuur on mõeldud kasutamiseks ekskavaatori noole otsas. Foto: Margo Pajuste
Mets
5. märts 2021, 16:00

Tehnika | Ainulaadne kännupuur purustab juurimise rekordeid

Eestis välja töötatud kännupuur suudab peeneks jahvatada kuni kolm kändu minutis.

Pärnu kandis tegutsev ettevõte Dipperfox OÜ arendas ekskavaatoritele mõeldud kännupuuri, mis on kiiruselt ja efektiivsuselt ainulaadne terves maailmas.

Ettevõtte kinnitusel suudab puur purustada umbes 45 sentimeetri kõrguse kännu 20 sekundiga. Ideaaltingimustes tähendab see 180 kändu tunnis.

Dipperfoxi puuri igapäevaselt kasutava Aru Tehnika juhataja Janar Mäe sõnul vastab puuri lubatud töökiirus tõele. „Me algul ei uskunud, et see on nii kiire, aga paarikümne sekundiga saab tõepoolest kännu seibideks,“ kinnitab ta.

Mäe teada on Eestis praegu kasutusel kümmekond Dipperfoxi puuri. „Raadamistöödel on puur väga efektiivne ja soodne, võrreldes tavalise kännujuurimisega,“ ütleb Mäe. „Kui ekskavaatoriga kände ükshaaval koos pinnasega juurida, läheb nende utiliseerimine väga kalliks. Kännufrees on aga aeglasem ja ei kannata kõva puitu.“

Kännupuuri tasub kasutada näiteks tee-ehitusel või kõrgepingeliinide rajamisel, kus kände on väga palju. Mäe teada kasutati Dipperfoxi kännupuuri ulatuslikult hiljuti valminud Tallinna-Tartu maantee Kose-Ardu lõigu ehitusel.

Känd on paarikümne sekunduga maatasa puuritud. Foto: Margo Pajuste

Kuidas puur kestab

Meie tutvume kännupuuri tööga, kui Aru Tehnika likvideerib kände Risti-Virtsu maantee juures uue kõrgepingeliini all. Puuri tööprotsess ühe kännu juures kestab sageli vähemgi kui paarkümmend sekundit. Siinse töö eripärana käib puuritud kännud kiirelt üle frees, nii saab kändude asukoha täiesti siledaks. Kui kännufrees üksi kände likvideeriks, võtaks see ikkagi kordades rohkem aega kui praegu puuri ja freesi koostöös. Kännust järele jäävad liistakud segunevad pinnasega ja kõdunevad kiiresti.

Kännupuuri operaatori sõnul saab puuri vastupidavusega rahul olla. Selle terad on kahepoolsed ja pooli saab vahetada, samuti võib terasid ise teritada tavalise ketaslõikuriga. Lihvimise käigus muutuvad küll terad kitsamaks ja ühel hetkel tuleb need ära vahetada, ent kestavad ikkagi märkimisväärselt kaua. Operaatori kinnitusel läheb tal praegu neljas kuu samade teradega ja lähiajal pole neid vahetada tarvis. Oleneb muidugi, kui kivine on pinnas, millel töö käib.

Dipperfox on oma kännupuuriga sihikule võtnud pigem välisturud. Kaubamärk ja puuri disain on tänaseks kaitstud nii Euroopa Liidus kui ka USA-s.

Tunnustatud disain ja efektiivsus

Dipperfox on pälvinud EAS-i disaini meistriklassi peapreemia ja publiku auhinna.

Kasutamiseks 12–30 t ekskavaatoritel.
Hüdraulikaõli vajadus 110–220 liitrit minutis.
Õlisurve 180–320 bari.
Ideaaltingimustes kulub ühe kännu purustamiseks koos positsioneerimisega 20 sekundit.