Vimb. Foto: Shutterstock
Kalakoht
17. aprill 2021, 17:00

Kuhu minna | Vimmale, ei mingit kahtlust

Kalamehe kevad möödub siirdekalade õngitsemise tähe all.

SÄRJELE! Just aprillikuul näevad mitmed meie jõekesed kalameeste laulupidusid, kuhu tuleb koguneb rohkem rahvast kui kogu ülejäänud aastal kokku. Tänases uues reaalsuses tuleks siiski vaadata, kas kaaskannatajaga jääb ikka 2 meetrit vahet. Ja ehkki see kõlab kummaliselt ‒ ehk peaks ka jõe ääres, kui rahvast tõesti murdu, maski ette panema.

Särjejõgesid jagub igale poole üle Eesti, tuleb vaid otsida, kus parv parasjagu peatub. Proovi vaiksemat sügavamat vett, tagasivoolukohtasid ja kõrkjaservasid. Tulemust parandavad peibutussööt (ei midagi keerulist, särjesööta leiad igast kalastuspoest) ja konksu asemel mõssi kasutamine. Neoonpunased, -kollased ja -rohelised toonid peaksid töötama.

VIMBA OTSI VOOLUST. Kindla peale minek on Kasari oma harudega. Vimba leiad voolust, kuid mitte päris käredast. Pigem võib parv puhata kärestiku alguses ja lõpus aeglasema vooluga kohas.

Ka vimmapüügil tuleb kasuks pilkupüüdev mõss, seejuures võib kala olla värvi suhtes üsna valiv. Mõnel päeval töötab roheline paremini, teisel jälle punane.

Potentsiaalses kohas võid sööta ka ridvaga pidurdada ja lasta sel voolus mängida – teinekord mõjub võtule hästi. See õnnestub fikseeritud, mitte libiseva korgiga. 

KOGREPÜÜGIST SAAB KA ADREKALAKSU KÄTTE. Erinevalt vene kalameestest ei pea eestlasest õngemees kokre eriliseks saagiks. Sellegipoolest on kopsakat, vahel pooleteise kiloni küündivat merikokre õngega välja venitada puhas rõõm. Eriti tundliku süsinikridvaga.

Seda mõnu saab kevadeti nautida mitmetel Lääne- ja Pärnumaa väiksematel jõgedel, tuntuim neist ilmselt Uulu kanal. Ka sealsetesse väikesadamatesse pressib koger jõuliselt sisse. Mõssil ja konksul kogre puhul erilist vahet pole, küll aga peaks kõigi siirdekalade püügil kaasas olema valik konksusöötasid: uss, kärbsetõuk ja võimalusel ka sääsevastsed.

Kõigi nn laulupidudega kaasneb aga üks ebameeldiv tahk – kaldale kipub jääma prügi. Pole siis imestada, et sadamad keelavad üksteise järel kalapüügi oma territooriumil ja eraomanikud ei taha kalamehi neile kuuluvail kallastel näha. Palun, palun võtame igaüks oma taara, pakendid ja muu sodi kaasa ning kui vähegi võimalik, haarame endaga ka mõne hooletu kaaskannataja jäetud prügi.