KALAD KOTIS. Röövpüüdja tabatud haugid, kes tõenäoliselt ei jõudnud oma eesmärgini leida sobiv kudepaik ja rikastada piirkonna haugipopulatsiooni.Foto: Keskkonnaamet
Kalapüük
19. aprill 2021, 06:00

Kannatust, haugipüügini on veel aega

Paljud kalamehed kibelevad juba haugi püüdma, aga sellega tuleb veel oodata, sest nii sisevetel, Võrtsjärvel kui ka merel on haugipüük kuni 30. aprillini keelatud.

Haugil on kudeaeg ja kalad peavad saama segamatult kudeda.

Tuleb meeles pidada, et Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvel kehtib haugipüügi keeld 5. maini (keeldude lõpukuupäevad on kaasa arvatud).

Kuderahu tagamiseks teevad Keskkonnaameti inspektorid veekogude ääres tihedamalt kontrollkäike. Tänavu aitavad haugide kuderahu valvata ka vabatahtlikud kalakaitsjad.

Kontroll on vajalik, sest ikka leidub röövpüüdjaid, kes keeldudest ei hooli. Näiteks tabasid inspektorid tänu vabatahtlike infole 31. märtsil Läänemaal Höringu ojal kalamehe, kes oli püüdnud ahinguga kuus väikest haugi. Ise ütles mees, et tuli endale lõunaks süüa hankima. Ebaseadusliku püügiga seoses on alustatud väärteomenetlus. Rikkumisi on tuvastatud ka teistes maakondades. Veekogudest on leitud ja eemaldatud ebaseaduslikke püügivahendeid.

Haugi kuderahu rikkumise eest on füüsilisele isikule ette nähtud kuni 300 ühiku suurune ehk kuni 1200-eurone trahv. Lisaks trahvile tuleb hüvitada tekitatud keskkonnakahju. Keeluajal ja  keelatud vahendiga püügi korral on kahju viiekordne ehk haugi puhul 35 eurot ühe kala eest.

PEA MEELES PÄEVALIMIITI! Harrastuspüüdja tohib nüüd püüda ööpäevas mitte rohkem kui 5 haugi. Päevalimiit on vajalik selleks, et ohjata neid, kes lähevad püüdes liiga hoogu ja tõmbavad välja ebamõistliku koguse kalu.

Tuletame ka meelde, et harrastuspüügi käigus saadud kalu ei ole lubatud müüa ega osta. Paljud harrastuskalamehed kipuvad seda unustama, sest tihtipeale võib sotsiaalmeedias näha kuulutusi, milles soovitakse müüa või osta harrastuspüügi saaki. Harrastuspüük, sealhulgas õngepüük on hobitegevus, mis ei ole mõeldud tulu teenimiseks.
Kui püüginõuded on täidetud, polegi muud soovida kui kivi kotti ja head ajaveetmist kalavetel!

LOE LISAKS:

Harrastuspüük Matsalu rahvuspargis

Kevadel on Matsalu populaarne ja meelitab kohale ohtralt särjepüüdjaid. Matsallu minnes tuleb hoolikalt jälgida, kus tohib kalastada ja kus mitte. Silmas tuleb pidada, et on vaja soetada kalastuskaart.

Vaata täpsemalt Keskkonnaameti kodulehelt.