Püüdja 1,34 kilose ahvenaga.Foto: Erakogu
Kalapüük
20. aprill 2021, 06:00

Rekordkala konkurss | Jälle võimas triibu Viljandi järvest!

Eelmises ajakirjanumbris kirjutasime kõvast kalamehest Tanelist, kes sai Viljandi järvest kätte 1,1 kilo kaalunud ahvena. Märtsi keskel parandas Tanel aga oma rekordit ja nüüd on see tubli 1,34 kilo.

Tanel kirjutab meile nõnda: „Pidin nädalavahetusel ootamatult sõitma Viljandisse ühele kokkusaamisele. No kurjam, ei saa ju jätta juhust kasutamata ja mitte proovida veel viimast korda kätt.

Kell 8.30 läks kohe kõvaks tööks ja otsimiseks. Neljas auk ja nätaki! Aga kahjuks pääses ülisuur kala minema. Otsimine jätkus kella veerand kümneni. Siis õnnestus üks väga korralik parv kurjaks ajada.

Karjusin sõbrale: „Tulevad, tulevad ja nüüd on nad kurjad!“

Esimene mats käis ja kohe pääses. Teine mats kohe järele ja krt, jälle pääses. Kolmas mats – mis toimub, ei jäänud jälle otsa!

Meeletu parv (umbes 50 kala) ümber mu põiklandi, kõik mega suured.

Neljas mats – karjun sõbrale: „No ei jää otsa, kurjam küll!“

Ja siis viienda korraga pani korraliku paugu. Tõstan, tõstan ja no mida, ahven ei taha auku ära mahtuda. Lõpuks sain auku ja välja.

Ja tuli ära selle talve rekord – 1340 g.“

FB-s Magnet Tanelina tuntud kalamees saab oma ahvena eest 47,86 punkti, sest tema saagi kaal moodustab Eesti ahvenarekordist (2,8 kilo) just 47,86 protsenti.

KUIDAS OSALEDA? Konkursil osalemine on lihtne. Teie, head lugejad, saadate meile pildi enda püütud suurest kalast. Meie anname sellele rangelt erapooletult punkte.

Pole oluline, kas kala on haug, forell, linask või mõni muu uimeline veteasukas. Meie universaalne hindamismetoodika aitab ka eri liiki kalad omavahel joonele panna. See käib nii, et arvutame välja, millise osa moodustab konkursile saadetud kala kaal teadaolevast Eesti rekordist. Kui näiteks Eesti haugirekord on 22,7 kilo, siis 11,35 kilo kaaluva haugi eest saab konkursil täpselt 50 punkti, sest see moodustab rekordist 50%.

Igal kuul saab suurima kala püüdja auhinna ja aasta kala püüdja veel midagi eriti magusat.

KONKURSI REEGLID. Osaleja peab saatma pildid kalast koos lühikese püügikirjelduse (kust, millal ja millega püütud), kala kaalu ja enda kontaktandmetega aadressile [email protected].

Arvesse lähevad ainult osaleja enda tänavu Eesti vetest püütud kalad.

Kala kvalifitseerub konkursile, kui vähemalt ühel fotol on selle taustal mõõdulint. Žürii otsusel võib erandkorras kvalifitseeruda ka pilt, millel on mõni objekt (lant, ritv, rull vms), mis lubab ligikaudselt määrata kala suuruse.

Kõiki vaidlusi lahendab žürii, kuhu kuuluvad Eesti Kalastajate Seltsi esimees Andres Duuberg, Eesti Mereinstituudi teadlane Aare Verliin ja ajakirja Kalale! Looduses peatoimetaja Margo Pajuste.

Kivi kotti!

 Osaleja annab konkursile kala pildi saatmisega AS Õhtuleht Kirjastusele õiguse kasutada fotot ajakirjas Kalale! Looduses ja teistes ÕK väljaannetes ilma täiendavalt luba küsimata. Samuti lubab ta ÕK-l töödelda oma isikuandmeid nii palju, kui see on konkursi raames vajalik.