HÜBRIIDLANT. Erineva viimistlusega pooled. Foto: Margo Pajuste
Kalapüük
22. aprill 2021, 17:00

Kas superlant meriforellile on päriselt olemas?

TLures tuleb välja täiesti uue põhimõttega komposiitlandiga, mis on katseperioodil näidanud end väga efektiivse murdjana.

TLuresi uue mudeli teeb komposiitlantide maailmas ainulaadseks täiesti uudne hübriidlandi kontseptsioon.

TANDEM. Kõik TLuresi mudelid valmivad Semy Morguni ja Tiit Lembitu koostööna. Foto: Margo Pajuste

SEMY PAUGUTAB. Ühel eelmise aasta ilusal kevadpäeval olime kolmekesi Põhja-Saaremaal meriforelli püüdmas. Tuulealusel rannal me püüda ei saanud, sest seal oli tuul päris kõva, laine kõrge ja vesi sogane. Tuuseldasime siis vaikselt seal, kus tuul püüda lubas, aga kala eriti ei kohanud ja ega ta väga võtta ka tahtnud. Päeva jooksul oli paadi peale ehk viis võttu, neist neli tuntud Saare merikafanaatikul Semyl ja üks mu sõbral. Mina tagusin päev otsa lihtsalt tühja.

Eriti närvi ajas lugu, kui nii minu kui ka sõbra landil käis üks kala lihtsalt järel, korra ka togis, aga nagu Semy oma landi kari kõrvale viskas, oli tal kala otsas. Siis küsisimegi tema lanti näha, sest mis kord see selline on, kui meil kogu päeva jooksul kahe peale üks alakas ja temal kaks kotikala.

Semy näitaski. Lant oli tema sõbra Tiit Lembitu uus mudel, kaubamärgi TLures toodang. TLuresi kuulus komposiitmaterjalist „porgand“ oli nagu „porgand“ ikka, ainult et üks külg oli komposiidiga katmata. Roostevaba teras helkis naturaalselt. Tõsi, sinna olid ahvatluseks peale maalitud mõned täpid. Ja tahtsime me seda tunnistada või ei, Semy oli saanud rohkem kala ja võtte kui meie oma kah mitte päris teadagi mille pealt riisutud lantidega. Kogemus loeb ka muidugi – Semy ilmselt kahlab rohkem meres, kui naine ja lapsed teda kodus näevad. Kuid ikkagi, landi efektiivsus avaldas muljet. Seda enam, et Semy jutu järgi ta viimasel ajal ainult sellega püüabki, kala tuleb ilusti ja mõnikord viskab vahele väga ilusaid isendeid.

HÜBRIIDLANT. Erineva viimistlusega pooled. Foto: Margo Pajuste

ÄRRITAB JA TEKITAB ISU. Iseenesest on metalli välgutava komposiitlandi efektiivsus lihtsalt seletatav ‒ see näitab forellile ühtaegu nii söögikala kui ka ajab teda ärritustooniga närvi. Näiteks kalagiid Madis Teesalu sõnul saad olla lõpuni kindel, et püügikohas kala ei ole, alles siis, kui oled püügiala läbi loopinud nii ärritusvärvi kui ka naturaalses toonis landiga. Nüüd aga saad n-ö kaks ühes.

Landimeister Tiit Lembit muheleb ja ütleb, et tegelikult algas kõik hoopis nõnda, et ta istus ja kraapis praaklantidelt järjekordselt komposiiti maha. Järsku langes pilk landile, millel oli praakmaterjal eemaldatud ainult ühelt poolelt. Aga mis siis, kui jätakski nii?

„Töötab,“ ütleb lühidalt ja veendunult Semy, kes on Tiidu kõigi uute mudelite peamine katsetaja. Kui Semy mõne ütleb mudeli kohta, mis vajaks parandamist, siis mässab Tiit nii kaua, kuni Semy leiab, et nüüd on okei. Iga uue mudeli katsetamine võtab aega vähemalt aasta.

MERIKAMEHE UNISTUS. Ämbritäis Saare kulda. Foto: Margo Pajuste

EKS PROOVIME JÄRELE. „Eeskätt muidugi kahe värvitooni eelis,“ ütleb Semy uue komposiiti ja terast ühendava mudeli kohta. Ning loetleb veel plusse: „Lendab väga hästi, saab kerida aeglaselt madalas vees, mäng on suhteliselt kitsas, aga vilgas.“ Selle kohta, kas uus mudel töötab paremini päikeselise või pilves ilmaga, ütleb Semy, et tema pole vahet täheldanud.

Põhimõtteliselt pole ju kalale kahe erineva kontseptsiooni pakkumine midagi revolutsioonilist. Plekklante, mille üks külg on ärritav ja teine ikkagi hõbedane, valmistatakse küll ja veel. Võtame kas või Abu Toby klassikalised mudelid või terve laia spektri haugile mõeldud plekklante. Ent hämmastaval kombel pole komposiidimeistrid sellist lanti siiani pakkunud.

LOE LISAKS:

Kui raske ja millistes toonides?

TLuresi kõige menukam lant läbi aegade on olnud nn porgand. Nii valmistab Tiit ka uusi mudeleid praegu ühes toonis ja see ongi ikka va kuulus oranžikaspunane. Ja teine külg siis roostevaba teras.

Uut lanti on saada kahes kaalus: 15 ja 17 grammi.