ÕUNAKOOK SIDRUNIKASTMEGA. Valmis. Foto: Priit Toomits
Mitmesugust
23. aprill 2021, 17:00

Toomitsa retsept | Õunakook sidrunikastmega

Hei! Teil on selg valge! Hahaa, aprill!

Just samamoodi plaanisin seekordset uut juttu ja retsepti ‒ et mis mõttes Toomits teeb desserti, ei ole võimalik! Aprill! Aga ei ole aprill, on küll võimalik.

Üsna pea võetakse loodetavasti vähemalt osa piiranguid maha ja seda võib suutäie magusaga tähistada küll.

Seda enam, et siin ajakirjas pole ma varem mitte midagi magusat välja pakkunud.

Tulin mugavustsoonist välja ja asusin küpsetama. Mulle pole tainastega mässamine eriti kunagi meeldinud ja põhjus väga lihtne – liiga täppistöö. Paned jahu või muna või miskit kolmandat komponenti liiga vähe – ei kerki. Paned liiga palju – kerkib kogu ahju täis.

Aga aitab virisemisest.

Suvila keldrit koristades avastasin kasti õunu, või no need meenutasid õunu. Tabasin end mõttelt, et õunte mõttes – täitsa raisus elu ... Ei saanud neist ülimat kalvadost või seda va Kiisa Kihisevat, millega eelmise kuu retsepti tegin. Kuid neist tuleb õunakook.

KOOGI MATERJAL. Koogivormide suuruse saad ise valida. Foto: Priit Toomits

VAJA LÄHEB MEIL

Kastme jaoks:

kahe sidruni koor (ilma valge osata, see teeb toidu mõruks)

kahe sidruni mahl

500 g võid

näpuotsaga soola

280 g suhkrut

6 munakollast (munavalged hoia alles, neid läheb hiljem vaja)

SIDRUNID. Kui koort riivid, jäta valge osa kasutamata, see on kibe. Foto: Priit Toomits

Koogi jaoks

muretaignat

õunu

suhkrut

kaneeli

soola

SOUS VIDE MASIN JA TOORES KASTE. Läheb küpsetamiseks vaakumis ja madalal temperatuuril. Foto: Priit Toomits

TEE NII

Kõik kastme koostisosad pane vaakumkotti ja vakumeeri. Jah, ootasin seda küsimust, et mida ma siis teen, kui vaakumimasinat ei ole. Selle probleemi lahendamiseks on mitmeid variante. Esimene ja kõige kiirem on osta endale vaakumimasin. Neid on juba suht mõistliku hinnaga müügil.

Teine võimalus on helistada tuttavale, kellel on juba aparaat ‒ ehk on ta nõus hädasolijat aitama.

Kolmas võimalus on võtta vaakumkott, panna tooraine sisse ja lasta aeglaselt veepotti. Vesi surub enamiku hapnikust välja. Nüüd kinnita koti ülemine osa pesulõksuga poti külge.

SOUS VIDE PULK. Aga saab ka ilma hakkama. Foto: Priit Toomits

Vaja on veel sous vide küpsetajat. Sous vide küpsetusviis on siis küpsetamine vaakumis, madalal temperatuuril ja pikka aega.

Jah, saan aru – ei ole sellist imevidinat. Pole hullu. Aseta vakumeeritud toorained ahju 75 kraadi juurde. Või kuumuta vesi potis 75 kraadini ning kruti pliidi võimsust muudkui juurde ja maha, hoides enam-vähem ühtlast temperatuuri. Pliidiga on nikerdamist rohkem, ahjuga saab väga lihtsalt hakkama.

Koogi jaoks on vaja muretaignat. Lisaks õunad, suhkur, kaneel, sool ja mina kasutasin veel ka sõber Andruse käest saadud agaavisiirupit. Vabalt võib õunte kuumutamise ajal lisada ka sortsu kalvadost.

AHJUST VÕETUD KASTME KOMPONENDID. Nüüd tulevad mängu blender ja sõel. Foto: Priit Toomits

Nüüd ei muud kui temperatuur 75 kraadini ja küpsetusajaks 55 minutit. Kui aeg läbi, siis koti sisu blenderisse ja hiljem läbi peenikese sõela. Jäta jahtuma. Kaste pakseneb külmas üsna tihkeks. Aga maitse on ülim – magus, hapu, sidruni värskus, või ümarus, uhke!

BLENDRIS KASTE. Pärast ahjust võtmist lähevad kastme komponendid blendrisse ja siis veel läbi sõela. Foto: Priit Toomits

NATUKE MÄSSAMIST. Taigen oli mul olemas – tavaline muretaigen, aga segan sinna sisse veel natuke mandlijahu.

Näpi taigen metallvormi, kata paberiga ja vala peale tangud. Seda selleks, et korvike säilitaks oma kuju – on oht, et põhi kerkib üles. Küpseta ahjus 186 kraadi juures 12 minutit. Siis eemalda tangud ja küpseta veel 4 minutit.

KÜPSEB. Algul pane korviks vormitud taigna sisse tangu raskuseks, et põhi üles ei kerkiks. Foto: Priit Toomits

Õunad koori ja lõika peeneks. Pannile lähevad suhkur ja agaavisiirup. Kui suhkur hakkab sulama, siis lisa õunad ja kuumuta läbi. Nüüd on see hetk, kui võiksid kalvadost lisada, panni paar korda loksutada ja siis põlema süüdata. Kalvadoses olev alkohol põleb hetkega ära, aga jätab hea maitse. Lisa kaneeli ja natuke soola. Kuumuta veel mõni minut.

PANNIL. Õun, suhkur, kaneel ja agaavisiirup. Foto: Priit Toomits

Valmis. Lase jahtuda.

Munavalged vahusta suhkru ja vähese soolaga. 100 g suhkrut aseta 100 g veega potti. Keeda, keeda kohe korralikult. Tulemus peab olema paks, kergelt veniv suhkrusiirup. Õige hetke tabad ära nn lusikatestiga. Kasta lusikas keevasse siirupisse ja võta välja. Kui lusikalt maha voolav siirup hakkab moodustama peenikest, valget, tahket niiti, vot siis on valmis. Keev siirup vala ettevaatlikult munavalgete sisse. Vahustaja või mikser peab loomulikult samal ajal töötama. Siirup küpsetab vahustatud munavalgeid ning mass jääb tugev ja läikiv.

KORVIKE VALMIB. Korvikese sisse pane natuke sidrunikastet, sellele õunad. Läbi pritskoti kaunista koogike munavalgetutsakatega ja „põleta“ gaasilambiga ilusaks helepruuniks.

Tegelikult ongi valmis. Maitsete bukett on võimas!

Jah, olgem ausad – kalale või matkarajale neid tooraineid kaasa ei tari ning põlveotsas seda kooki ka valmis ei tee … Aga kui oled kalalt tulnud ja saak on uhke ning kallis kaasa on kogu selle kupatuse soomustanud, soolikad eemaldanud ja kalad toidukõlbulikuks teinud … Siis peaksid õhtul tänutäheks ta tuju selle koogiga parandama.

Aga ära kallist kaasat koogi valmistamise ajal kööki luba! Seda lihtsal põhjusel – tema ilmselt küpsetab paremini kui sina ja siis on õpetused kerged tulema.

Mina läksin oma kallikesega koogi tegemise ajal õnneks ainult kaks korda tülli. Õppige teiste, mitte enda vigadest!

Peskem käsi, kandkem maske ja kasutagem desoaineid! Olgem terved!