Foto: Aldo Luud
Ilm
5. mai 2021, 15:53

Soomes on oodata lumesadu, Eestis ainult vihma (2)

Soomes on on oodata sellist lumemöllu, et politsei soovitab suverehvid taas talverehvide vastu vahetada või pigem autosõidust loobuda.  

Talveilm saabub Soome juba kolmapäeval, kuid eriti hulluks läheb ilm neljapäeval, mil Soome idaossa  jõuab tugev lumesadu, kirjutab Ilta-Sanomat. 

Soome meteoroloogiainstituudi valvemeteoroloogi Mina Karusto sõnul peab  Põhja-Karjalas valmis olema karmiks talveilmaks ning maha võib sadada 10-20 sentimeetrit lund.

Seevastu Soome lääneosas ei pruugi lund üldse sadada. 

Reedel libiseb lumefront mööda idapiiri põhja poole ning madalrõhkkond nõrgeneb. 

Eestis on neljapäeval oodata madalrõhkkonda Lõuna-Skandinaaviast, mis toob endaga kaasa vihma, aga õnneks mitte lume. Päev on üle Eesti kaetud  vihmahoogudega. Tuul puhub idakaarest, päeval pöördub Eesti lõunapoolses osas lõunasse ja edelasse ning pärastlõunal tugevneb puhanguti 14 m/s. Õhutemperatuur on öösel +1..+5, päeval 8..11, sajus 5 kraadi ümber.

Reedel eemaldub madalrõhuala Soome põhjaalade suunas, aga selle serva mööda liigub üle Eesti vihmapilvi. Puhub võrdlemisi tugev lõuna- ja edelatuul, õhtupoolikul pöördub läänekaarde. Õhutemperatuur on öösel 2..5, päeval 7..10°C, tihedama sajuhoo all langeb paar kraadi madalamale.