Pilt on illustreeriv.

Foto: TASS
Loomad
24. mai 2021, 15:18

Pealinna tänavatel jalutas kobras (2)

Esmaspäeva varahommikul nähti Põhja-Tallinnas Ülle poe maja hoovi lähedal kobrast, kes oli linnas ära eksinud. Keskkonnaameti sõnul pole linnakeskkond koprale loomulik, ent loomale lähenemine ja ise abi osutamine võib endaga kaasa tuua hullemaid tagajärgi. Mida kõrvalvaatajana sellises olukorras teha?

Info Pelgulinnas esmaspäeva hommikul ära eksinud kopra kohta keskkonnaametini ei jõudnud, kuid Pelgulinna Facebooki grupis võis näha postitust, mille all murelikud elanikud arutasid, kuhu sellises olukorras helistada.

Keskkonnaameti jahinduse ja vee-elustiku büroo peaspetsialisti Jan Siimsoni sõnul selgub metslooma ellu sekkumise vajadus iga juhtumi puhul eraldi. ,,Kui inimestel on kahtlus, et metsloom on hädas, siis palume sellest teatada riigiinfo telefonile 1247. Juhul, kui on päriselt tekkinud olukord, kus metsloom vajab abi, võiksid juhiseid anda või abi osutada koolitatud eksperdid, kes oskavad loomadega ümber käia ohutult nii loomadele kui ka iseendale,“ ütles ta.

Kui metsloomal on selgelt nähtav kehavigastus, tasub spetsialisti sõnul riigiinfo telefonile igal juhul helistada. ,,Samuti võiks 1247 helistada siis, kui metsloom on väljaspool oma looduslikku elukeskkonda, näiteks kukkunud auku või takerdunud aiavõrku, kust ta ilma kõrvalise abita ei saa iseseisvat elu jätkata,“ lisas keskkonnaameti ametnik.

 Küll aga rõhutab Siimson, et inimese sekkumine pole linna sattuvatele loomadele vajalik: ,,Enamasti linnakeskkonnas elavad metsloomad inimese abi ei vaja, sest nad on linnakeskkonnaga kohanenud – siin on neil vähe looduslikke vaenlasi ja süüa jagub piisavalt. Nende ellu sekkumine võib sageli teha loomadele hoopis karuteene. Sedasi võivad loomad sattuda paanikasse, selle käigus viga saada ja näiteks tekitada liiklusohtlikke olukordi.“

Lõuna ajal aga teatati, et kopra tervis on korras ning päästjad toimetasid metslooma tagasi loodusesse.

Vaata pilte uudishimulikust koprast SIIT.