Üleujutus

Foto: Teet Malsroos
Ilm
25. mai 2021, 19:48

ÜLEUJUTUSTE OHT: kolmapäev üllatab ohtra vihmasaju ja valju tuulega (1)

Riigi ilmateenistuse teatel tuleb kolmapäeval valmis olla erakordselt suurteks vihmasadudeks, mis võivad kaasa tuua lokaalseid üleujutusi. Ilmamudelid ennustavad lisaks tugevat tuult, mis võib ka puid murda.

Taani kohale on jõudnud madalrõhkkond, mille lohk sirutub üle Läänemere Baltimaade suunas. Selle lohus areneb kolmapäeva hommikul Liivi lahe lähistel uus osatsüklon, mis süveneb kiiresti ja võtab kursi sealt põhja-loode suunas. Madalrõhkkonnaga seotud sadu laieneb üle maa põhja-kirde suunas, sadu on mitmel pool tihe.

Idatuul tugevneb öösel sisemaal puhanguti kuni 15, saarte rannikul kuni 17 m/s. Päeval mitmel pool tugev sadu jätkub. Ennelõunal puhub valdavalt kagu- ja idatuul, põhjarannikul ida- ja kirdetuul puhanguti 15-18 m/s, pärastlõunal Soome lahe rannikul kuni 25 m/s võimalik. Saartel ja Lõuna-Eestis pöördub tuul pärastlõunal järk-järgult edelasse ning tugevneb sisemaal puhanguti 15-20, üksikud tugevamad tuuleiilid võivad ka kuni 23 m/s küündida, Liivi lahe ümbruses kuni 25 m/s.

„See, kas puhangud ka reaalselt nii tugevaks paisuvad, sõltub osatsükloni liikumistrajektoorist ja selle iseloomust. Tuul võib jääda ka nõrgemaks, aga seda on praegu keeruline ette prognoosida. Oht on siiski olemas ja seetõttu oleme väljastanud ka märksa suuremad numbrid. Sageli on selliste äkiliste pööriste puhul ilm väga ette arvamatu,“ seletab sünoptik Kairo Kiitsak sotsiaalmeediapostituses.

Oodatav sajuhulk on 12 tunni jooksul 20-30 mm, kohati aga vähem. Pole välistatud ka lokaalsed üleujutused. Viimasel ajal on niigi palju vihma sadanud mitmel pool Eestis ja maaapind on üsna niiske (see aga ei kehti Lääne-Eesti kohta, seal on sademeid vähe tulnud selle kuu jooksul). Koos tugeva tuulega võivad puud kergemini murduda.