Jaanipäev VabaõhumuuseumisFoto: Robin Roots
Tee ise
19. juuni 2021, 15:28

Ilmunud ajakirjas Käsitöö juuni-juuli 2021.

EES ON TEGUS SUVI: siin on suvised rahvakalendripäevad ja laadakalender

Oodatuim aeg aastast on viimaks kätte jõudnud – valgus on võitnud pimeduse! See aga tähendab, et õuetööd kõlavad kutsuvamalt kui käsitöö. Mis seal salata, ka rahvakalendri järgi jäi suvel näputööks oluliselt vähem aega, sest peale loomade talitamise tuli ka heina- ning muud talutööd ära teha. Tutvu ka suvise laadakalendriga.

24. juuni, jaanipäev

Päev, mil saab mõnuga lõbutseda

Jaanipäev, saarlastele ka leedopäev – see on eestlase kõige oodatum tähtpäev! Sel kõige valgemal ajal saab nautida Eesti loodust sõprade ja pere keskel parima toidu ning kauneima lõkkega. 23. juunil hoiti töö tegemise mõtted mujal, olgugi et päev tähistas heinateo algust. Roogadeks valmistati sageli piimatoite, näiteks sõira ja kohupiimakorpe. Mis muud, kui põll ette ning jaanideks valmistuma! Lk 29 leiad vahva idee, kuidas vanadest teksastest meisterdada isikupärane põll – sobib nii grillmeistrile kui ka koogi küpsetajale!

27. juuni, seitsmemagajapäev

Peleta liigset unisust näputööga!

Eesti rahvakalendris on see tuntud kui suveilma ennustav päev, mis pidi ära näitama, et kui sel päeval sajab, siis sajab lausa seitse päeva (või nädalat) järjest. Eestlastel tekkis selline teadmine ilmselt kunagise Süüria legendi järgi, mille põhjal tekkis meil oma lugu seitsmest vennast, kes uinusid seitsmeks aastaks ning leidsid linna minnes hämmastusega, et see on tundmatuseni muutunud. Lk 58 leiad stiilse teksakangaga voodipeatsi – enne näputöö ja siis magus uni!

2. juuli, heinamaarjapäev 

Ei nõelatöödele, muidu lammastelt villa ei saa!

Mitmed maarjapäevad on seotud maarjapuna joomise ning teatud naistetööde keeluga. Nii ka heinamaarjapäev. Tegemist oli piksega seotud pühaga, mistõttu oli äikese kartusel heinatöö keelatud. Sageli algaski heinategu kohe pärast heinamaarjapäeva. Keelatud oli ka kalapüük, naistetöödest eriti nõelatööd, sest need pidavat lammastele halvasti mõjuma. Samas oli kombeks korjata värvitaimi ja teha tuld, nn leedutuld. Käidi saunas, korjati kasevihtu ning noored tähistasid õhtut laulu ja naljadega; joodi maarjapuna ja tehti leiba. 

10. juuli, seitsmevennapäev

Võta korraks hoog maha!

Rahvakalendris on seitsmevennapäev segunenud seitsmemagajapäevaga, kuid omab siiski sootuks teist tähendust. Tegemist on kirikupühaga, millega mälestati märtritena hukatud vendi. Päevaga seostatakse mitmeid legende, milles hukati seitse venda või poega. Heinategu oli sel päeval keelatud. Ehk tasubki sel päeval mõtiskleda ja oma mõtted loomingulisele seinavaibale tikkida – vaata Kihnu põlle ainetel valminud seinavaipa lk 58.

25. juuli, jaagupipäev või Jakobi päev

Saab taas näputööd tegema hakata!

See kesksuvepüha tähistas heinatööde lõppu ja viljalõikuse algust. Ilmselt polnud enam piisavalt heinakuivatusilmasid ja seetõttu oli tavaks heinategu lõpetada. Sel päeval toodi koju maagiline peotäis vilja, mis pandi maja palkide vahele või aita. 19. sajandil uuendati või ka lõpetati rendilepinguid ning sai tavaks kolida. Kadus ära keskhommikune puhkeaeg ja algas õhtune üleval istumine, mil tehti käsitööd. 

26. juuli, annepäev 

Kõik kudujad peavad lambapüha!

Päeva nimi on seotud püha Anna, neitsi Maarja emaga, ja tinglikult võime pidada seda päeva lambapühaks. Püha Anna oli lammaste kaitsja ning seepärast pöörduti karjakaitse- ja ohvripalvetes tema poole. Teada on lambaohvri pidustustest ning vahakujukeste vormimisest Lõuna-Eestis. Metsast toodi vihtasid, et lambad sigiksid. Tutvu suvise lõngavalikuga lk 8.

Külasta suvelaatasid üle Eesti!

JUUNI

19. juuni Vardja Koduõuelaat (käsitöö-, vanavara-, taaskasutus- ja toidukaup), Vardja küla, Kose vald

19.-20. juuni Suur suvelaat Kadaka metsapargis, Tallinn

23. juuni Pootsi mõisa laat (taime-, toidu- ja käsitöömüük), Pärnumaa

JUULI

2.–4. juuli Pärnu Hansapäevad (keskaja turg, käsitöömeistrite laat, õpitoad nii lastele kui täiskasvanutele), Pärnu

3. juuli Põltsamaa XXVI Lossipäevad (käsitöölaat koos muusikalise programmiga), Põltsamaa

10. juuli Koeru vanavaralaat (eesti käsitöö, antiigi-, vanavaralaat), Järvamaa

10. juuli Alatskivi vanavaralaat (vanavara ja looduslähedase kauba müük), Tartumaa

11. juuli Uue-Varbla käsitöö, omatoodangu ja vanavaralaat, Pärnumaa

17. juuli Kesk-Eesti suvelaat ja täika (taime-, toidu-, talu-, käsitöö-, antiik- ja vanavarakaup), Paide

17.-18. juuli Tartu Hansapäevad (eesti ja naaberriikide käsitöökauba laat, töötoad, muusikaprogramm), Tartu

24. juuli Uma üülaat (käsitöö- ja toidukaubad), öine Hargla, Valgamaa

24. juuli VIII Viljandi vanavara- ja käsitöölaat, Jämejala, Viljandimaa

AUGUST

6.-7. august XXIV Pärnu gildipäevad (kunstnike, käsitööliste loomingu müük tänavatel, kodumaised toidukaubad ja välikohvikud), Pärnu

7.-8. august Hauka Laat (messilik laat käsitöö-, tööstus- ja aiakaupade jms ning teenuste tutvustamiseks)

15. august Ökofestival (omatoodang, loodus- ja tervisekaup, käsitöö), Põlvamaa