Arlin püütud karpkalaga.

Foto: Erakogu
Kalapüük
18. juuni 2021, 06:00

Rekordkala konkurss | Esile kerkis uus liider

Meie rekordkala konkurssi asub juhtima Arlin Kirr võimsa karpkalaga, millel on head šansid aasta lõpul ka üldvõitjaks tulla.

Arlin Kirr püüdis maikuus 17,2-kilose karpkala.

Nii jagab ta meiega oma püügimuljeid: „Kolmas mai järjest, kui sai käidud samas kohas telkimas. Varasemalt kahel korral on võtte olnud, aga pole karpi kaldale saanud. Sedapuhku läks teisiti. Kohale jõudes sai koht kohe sisse söödetud ja ridvad püügile. Umbes 6 tundi täielikku vaikust ja siis ta tuli. Kala suurust vaadates läks väga kiirelt, umbes 10 minutit väsitamist ja oligi kahvas. Kiire pilt, ruttu kaal ja kala tagasi oma asju toimetama. Püük käis karbile mõeldud ridva ja baitrunner-rulliga. Söödaks maitsestatud kartul ja mais.“ Püügikoha soovib Arlin avalikustamata jätta (toimetusele koht teada ja žürii jaoks kõik OK).

Et Eesti teadaolev karpkala rekord on 18,5 kilo, saab Arlin oma monstri eest 92,97 punkti ja läheb võistlust juhtima.

Meenutame, et ka eelmise aasta konkursi võitis karpkala – tookord kaalus see 17,56 kilo ja tõi püüdjale 94,92 punkti.

Jooksev edetabel 2021

I koht

92,7 punkti: 17,5-kilone karpkala, püüdja Arlin Kirr.

II koht

47,86 punkti: 1,34-kilone ahven Viljandi järvest, püüdja Magnet Tanel.

III koht

41,61 punkti: 1,165-kilone ahven ühest Tartumaa metsajärvest, püüdja Taku Kuusiku.

KUIDAS OSALEDA? Konkursil osalemine on lihtne. Teie, head lugejad, saadate meile pildi enda püütud suurest kalast. Meie anname sellele rangelt erapooletult punkte.

Pole oluline, kas kala on haug, forell, linask või mõni muu uimeline veteasukas. Meie universaalne hindamismetoodika aitab ka eri liiki kalad omavahel joonele panna. See käib nii, et arvutame välja, millise osa moodustab konkursile saadetud kala kaal teadaolevast Eesti rekordist. Kui näiteks Eesti haugirekord on 22,7 kilo, siis 11,35 kilo kaaluva haugi eest saab konkursil täpselt 50 punkti, sest see moodustab rekordist 50%.

Aasta suurimate kalade püüdjaid ootavad aasta lõpul magusad auhinnad.

KONKURSI REEGLID. Osaleja peab saatma pildid kalast koos lühikese püügikirjelduse (kust, millal ja millega püütud), kala kaalu ja enda kontaktandmetega aadressile [email protected].

Arvesse lähevad ainult osaleja enda tänavu Eesti vetest püütud kalad.

Kala kvalifitseerub konkursile, kui vähemalt ühel fotol on selle taustal mõõdulint. Žürii otsusel võib erandkorras kvalifitseeruda ka pilt, millel on mõni objekt (lant, ritv, rull vms), mis lubab ligikaudselt määrata kala suuruse.

Kõiki vaidlusi lahendab žürii, kuhu kuuluvad Eesti Kalastajate Seltsi esimees Andres Duuberg, Eesti Mereinstituudi teadlane Aare Verliin ja ajakirja Kalale! Looduses peatoimetaja Margo Pajuste.

Kivi kotti!

Osaleja annab konkursile kala pildi saatmisega AS Õhtuleht Kirjastusele õiguse kasutada fotot ajakirjas Kalale! Looduses ja teistes ÕK väljaannetes ilma täiendavalt luba küsimata. Samuti lubab ta ÕK-l töödelda oma isikuandmeid nii palju, kui see on konkursi raames vajalik.